Калфин пита ЕК дали е законно да проверяваме политическите си пристрастия с ЕГН

Допустимо ли е партии и организации да разполагат с личните данни на гражданите?

Евродепутатът Ивайло Калфин изпрати снощи питане до Европейската комисия дали възможността да се проверяват по ЕГН политическите пристрастия на гражданите не противоречи на европейското законодателство за защита на личните данни.

В писмо, изпратено до Комисията, Калфин изразява загриженост, че на изборите за Европейски парламент за първи път е възможно на интернет страницата на Централната избирателна комисия всеки желаещ може да провери дали даден ЕГН е използван за подкрепа на някоя политическа партия.

Той задава на Европейската комисия два въпроса:

Първо, дали не противоречи на европейското право, когато всеки, който разполага с ЕГН на даден гражданин като работодател, държавни институции, фирми, може да контролира какви са политическите предпочитания на съответния гражданин. Според него е тревожно, че могат да бъдат контролирани политическите предпочитания на избирателите, което ограничава свободата им да избират.

Второ, дали е допустимо политически партии и организации да разполагат с лични данни на граждани, за да регистрират листи за участие в избори.

Отговорът на Европейската комисия трябва да дойде до 8 седмици.