НАТО изпраща част от военноморските си сили за бързо реагиране в Балтийско море

Алиансът даде ясно да се разбере, че не планира да се намесва военно в Украйна, която не е негов член

НАТО изпраща част от военноморските си сили за бързо реагиране в Балтийско море като част от мерките за повишаване отбранителните способности на източноевропейските съюзници във връзка със ситуацията в Украйна, съобщи в четвъртък алиансът, цитиран от Ройтерс.

Многонационална група от пет кораба - четири миночистача и спомагателен съд за доставки - ще бъдат изпратени в Блатийско море "в обозримо бъдеще", заяви говорител на Морското командване на НАТО. Алиансът даде ясно да се разбере, че не планира да се намесва военно в Украйна, която не е негов член.

В сряда обаче, НАТО заяви, че ще изпрати още кораби, самолети и войници в Източна Европа, за да успокои съюзниците си, които са разтревожени от анексирането на Крим от Русия.

Корабите, които са от Норвегия, Холандия, Белгия и Естония, съставляват една от четирите военноморски групи за бързо реагиране на алианса.

Групата на НАТО за "мероприятия за противодействие на мини" не е активна от януари, но бе извикана на дежурство миналата седмица от върховния главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав.

Корабите, които сега се събират в германското пристанище Кил, ще посетят балтийски пристанища и ще участват в предварително планирано учение идния месец за търсене на мини и торпеда от двете световни войни.


В подкрепление, Канада ще изпрати в региона шест изтребителя CF- 18 от Кралските ВВС и 20 щабни офицери . "Заедно с нашите съюзници в НАТО, ние признаваме необходимостта от укрепване на сигурността и стабилността в Централна и Източна Европа " - заяви канадският премиер Стивън Харпър.

Миналата сряда Северноатлантическия съвет в Брюксел одобри пакет от мерки за повишаване на сигурността на алианса в Източна Европа.

От своя страна, Русия заяви, че разполагането на значителни сили на НАТО в Източна Европа, близо до нейните граници, ще е нарушение на Основополагащия акт от 1997 г. - споразумение за сътрудничество между Москва и алианса.