Наемателят на плажа в Бургас: Ивицата не е разорана, стига клевети!

Нямаме нарушения, плажът е най-хубавият по Черноморието и за поредна година спечели международно отличие

Наемателят на Северния плаж в бургас, Атанас Атанасов изпрати отворено писмо до медиите, в което изразява своето становище относно вчерашните нападки на представители на НФСБ и Средна европейска класа. От политическите партии заявиха, че фирмата-наемател допуска нарушения на плажа. По повод теззи твърдения, представители на НФСБ дори поискаха оставката на областния управител на Бургас, който отговори, че е НФСБ да си прави предизборен пияр с бургаския плаж.

Ето и становището на фирмата-наемател, което публикуваме без редакторска намеса:

твърденията на представители на политическа партия НФСБ за нарушения на морски плаж „Бургас-Север” са манипулативни, подвеждащи, напълно неоснователни и във вреда на обществените интереси. С невярната формулировка „разораване на плажа”, тенденциозно се заблуждават гражданите, създават се конфликти между управляващите, наемателят на плажа Атанас Атанасов и обществеността.

Абсолютно невярно е твърдението, че плажът се „разорава”!!!  За пореден път „Бургас бийч” съобщава на всички медии и граждани, че изграждането на зимни щормови валове през есенно – зимния период по плажа не представлява разораване, а депониране на пясъка с цел препятстване на морските вълни и запазване целостта на пясъчната ивица. Фирмата-наемател издигна пясъчните диги, след получено писмо от Областна управа /изх.номер 26-00-526(1) от 3 ноември 2013 г./, с което бе дадена възможност за направата им за защита на морския плаж от наводнение и абразия.

По повод оформяните пясъчни диги през зимните месеци, още в началото на 2013 г. бе извършена проверка на Северния плаж от различини инстанции. Проверяващите установиха, че сезонните временни пясъчни валове, които впоследствие се разстилат и заравняват, не водят до вредоносен резултат, не влошават състоянието на пясъка и същевременно препятстват намаляването на неговото количество. Предвид факта, че морски плаж „Бургас-Север” не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие, съответно не е налице нарушение по тези Закони.

 

Фирмата наемател на Северния плаж, разполага с официално становище на Басейнова дирекция, в което ясно се казва, че депонирането на пясъка с цел препятстване на морските вълни и запазване целостта на пясъчната ивица не води до засягане на водния обект – Черно море и съответно не е налице нарушение и на Закона за водите.

 По случая разполагаме и с писмено становище на доцент д-р Стоян Керемедчиев от Института по океанология към БАН, относно необходимостта от изграждане на зимни щормови валове през есенно – зимния период по плажовете. В това становище подробно се обясняват последиците от силните вълнови процеси и се препоръчва изграждането на пяясъчни диги. Мерките за защита на ивицата имат не само препоръчителен, но и задължителен характер.

За сравнение ви информираме, че по всички концесионни договори, обявени официално в Националния концесионен регистър, освен основните задължения, наематели и концесионери имат и задължения да предвиждат средства и мерки за: опазване на околната среда, както и средства и мерки за борба със свлачищата, ерозията и абразията в случаите, когато пряко или косвено се застрашава целостта на плажната ивица.

 Разполагаме със снимков материал на пясъчни диги издигнати на плаж в град Биариц-Франция. Това доказва, че практиката е световна.

Крайно време е представителите на НФСБ и СКАТ телевизия да преустановят порочната практика, да заблуждават обществото с неверни твърдения, целенасочено да компрометират фирми и отговорни институции и да ги въвличат в скандали. Българското обществото и медии трябва да застанат на твърдата позиция, че не може една телевизия и една партия да ги манипулира с лъжи.

Фирмата наемател на Северния плаж в Бургас положи много усилия за да превърне ивицата в образцова. За състоянието, вида и спазването на всички законови изисквания е красноречив факта, че още през 2012 година плажът получи отличието „Син флаг”, което се случва за първи път в неговата история.

Тази година отново сме кандидати за приза и се съревноваме с най-добрите в света. На северния плаж са направени десетки инфраструктурни подобрения - ВиК и елзахранване, подстъпи за инвалиди и детски колички, санитарни възли за инвалиди, спортни игрища и мн. др. През летните месеци на денонощно разположение е реаномобил, предсрчно осигуряваме спасители, медицинско обслужване и пр. Плажът е с най-много площи за свободно плажуване, с най- много спортни съоръжения, които се ползват почти целогодишно, и на които се организират многобройни спортни турнири. Северният плаж в Бургас се ползва не само за плажуване, а също така за разходка и спорт през всички сезони и поддържането му изисква непрекъснати грижи и средства. Подчертаваме, че на бургаския плаж цените на плажните услуги са най-ниски.

Вместо да се популяризират успехите на Северната ивица и да се издига имиджа на града, медията на Симеонов тенденциозно сипе критики относно управлението на плажа и държавата като наемодател. Всички тези постижения на Бургас-Север явно дразнят медията на Симеонов, която целенасочено изкривява истината и манипулира обществото. Избирателния подход и неотчитането на съвкупностите от фактори, оказващи значение за начина на изпълнение на договорните задължения, цели не само въвеждане в заблуждение на гражданите, а и явно прокарване на икономически интереси.

Понастоящем по независещи от наемателя причини не е възможно да се

процедира и одобри нова схема за търговските и преместваемите обекти за обслужващи дейности. А такава безспорно е необходима поради променените технически характеристики на плажа. Това ще рече, че са налични данни за нови площи

от геодезически замервания от Министерство на регионалното развитие и

благоустройството. Замерванията са правени през м. ноември 2011 година по повод създаването на специализирани карти. Извършвани са и замервания през м.май 2013 г. Първите показват 79 560 кв.м., следващите замервания 84 878 кв.м. Установяват се различия в площа в договора за наем- 64 808 кв.м.

Сегашния акт за изключителна държавна собственост е от 90-те години и очевидно не отразява вярно съществуващата на място площ. Специализираните карти за морските плажове са одобрени, но не са отразени в Кадастралните карти и кадастрален регистър, поради неприключили процедури по Закона за кадастъра и имотния регистър и съответно не могат да бъдат издавани скици с актуалните данни за плажовете.

 

За всички тези факти, телевизия Скат е уведомявана, но удобно премълчава

за наличието на фактически и правни пречки и за всички негативни резултати, които наемателят бива принуден да търпи.

Общоизвестно е, че се разглежда на второ четене в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на ЗУЧК. Очаква се той да бъде гласуван в края на този месец. Припомняме, че на всички концесионери и наематели, при последните промени на ЗУЧК /от март 2013 г/ бе даден едногодишен срок за да приведат плажовете според изискванията. Въз основа на горе изнесените факти, „Бургас бийч” заявява, че никога не е била в нарушение и е спазвала Закона.

Медията на Симеонов не харесва и помоща, която „Бургас бийч” оказва всяка година на социално слаби граждани на Бургас. "Бургас Бийч" бе обвинена от СКАТ в популизъм и евтина реклама. СКАТ не харесва плажа, не харесва как работят държавните и общински институции, не харесва инфраструктурните проекти в региона! Нека собственикът й да отговори на бургазлии: Какво направи тази медия за обществото и за града, в чието управление участват нейни представители вече 9 години? С какво СКАТ е допринесла за развитието на Бургас?

За всички неверни и манипулативни информации изнесени от СКАТ, касаещи Северния плаж в Бургас, фирмата-наемател ще си търси правата по съдебен ред!!!!