Бащата на Александра убил момиче и жена в катастрофа, но отървал затвора?

След това ударил с колата си студентка и я направил инвалид доживот

Зла прокоба тегне над семейството на малката Александра! В последните месеци те погребаха четирима близки, а според поморийци на съвестта на баща й тежали два трупа, единият от които – на дете на възрастта на Алекс, както и девойка инвалид!

Зловещата черна серия започнала миналата година със смъртта на бащата на Ивалина Тодорова и дядо на Алекс. Човекът загинал внезапно при нелепа катастрофа. Много скоро след това издъхнала и съпругата му. Майката на Ивалина си отишла от скоротечен тумор на мозъка. Не минало много време, и издъхнала и бабата й. Жената била на преклонна възраст, но се поболяла от мъка и буквално се сринала. Последният шок за семейство Тодорови дойде със зловещото убийство на детенцето им.

Майката на Александра е в тежка психическа криза и още не може да дойде на себе си. Съпругът й Веселин трепери, че жена му няма да може да преживее страшната трагедия и сериозно се притеснява за живота й.

Нещастията, свързани със смърт, обаче не започват от миналата година. В Поморие разказват, че преди 20 лета Весо Германеца бил отнел два човешки живота – на малко дете и баба му. Станало е неволно при катастрофа. Германеца пътувал с колата си в Бургас, прибирал се към Поморие. Малко преди да излезе от града, на околовръстния път в комплекс „Изгрев”, той блъснал бабата и внучето й, докато двете пресичали на пешеходна пътека. „Мина много време и никой не помни подробности, но той не лежа в затвора”, казват хората в Поморие. По думите им, убитото детенце е било на същата възраст, на която сега почина собствената му дъщеря!!!
След това Весо Германеца направил още една катастрофа, при която помита няколко абитуриентки в Слънчев бряг. Тогава тежко ранена е била дъщерята на един от деканите в Колежа по туризъм в Бургас - доц. Христо Христов. Младата жена и до ден-днешен не може да се възстанови.

Потърсен за коментар с конкретни въпроси относно потресаващите мълви за двете катастрофи, Веселин Тодоров отвърна с овладян глас: „Какво очаквате от мене?!... Коментари не давам. Съжалявам много. Приятна вечер ви желая”. И затвори телефона.

Хората в Поморие допускат, че двойното убийство на пътя, което останало ненаказано, може да тегне като прокоба над семейството и то да е причина за всички нещастия, които сега се случват. Други пък смятат, че черната серия от трагични случаи е вид възмездие заради лихварския бизнес на Германеца, който той въртял преди години. Самият Веселин Тодоров твърди, че никога не е бил лихвар. За никого обаче не е тайна, че той бе арестуван показно през 2010 година заедно със сина си Методи и още двама лихвари. Групата бе обвинена в рекет, изнудване и нанасяне на тежки телесни повреди, стигащи до издевателства. Свидетели тогава твърдяха, че са лично пострадали от лихварите, спрягани за хора на Германеца. Говореше се за чудовищни наказания и отмъщения към хора, които не връщат парите. Една от жертвите се оплака, че е била отвлечена с нож, пребита и заплашена с убийство. Резултатът за длъжника били четири избити зъба и още толкова счупени ребра. Друг, неизплатил заема си, пък разказал в полицията, че лихварите го хванали, замъкнали го в гората и му забили в гърба дебела метална кука. След това разпорили гърба му с касапския ченгел и го принудили да им прехвърли жилището си.

Германеца се кълне, че никога не е участвал в подобни извращения, нито е издавал заповеди за въпросните зверски изтезания. Според него обвинението е съшито с бели конци и затова не е осъден. Факт е, че досъдебното производство срещу лихварската група е зациклило от 4 години и не мърда. Не е ясно дали изобщо ще се стигне до обвинителен акт и съдебно дело. Според Германеца причина за това било липсата на доказателства. Той твърди, че никога не е бил лихвар, нито е имал заложни къщи. Обяснява свързването му с лихвари с това, че преди години имал свободни пари, които дал на свои съграждани да въртят срещу определена печалба.

Веселин Тодоров - Германеца получава прякора си, след като се завръща от Германия, където пребивава няколко години. Не е особено ясно с какво точно се е занимавал там. В Поморие подхвърлят, че през 90-те години на миналия век Весо Германеца бил свързан с търговията с плът.

Тодоров е стартирал бизнеса си с внос на стари коли. Бил е част от легендарната поморийска група от автоджамбази, която се е занимавала и с крадени возила. Според негови приятели, той е имал и съвместен бизнес с хора на боса на ВИС Георги Илиев.

Германеца е стопанисвал с тях в продължение на години търговски обекти в курорта Слънчев бряг. След това е инвестирал натрупаните пари в строителство и туризъм. В последните години той се е занимавал и с лихварство, като чрез този бизнес е направил много пари. Според източници от полицията Германеца се е занимавал и с препиране на парите на столични групировки. Това е ставало чрез фиктивни инвестиции в казина, ротативки и едноръки машини за хазарт. Чрез трети лица той е закупувал хазартни обекти, през които е превъртал парите.

Според системата ДАКСИ на името на Веселин Тодоров има две дружества - “Калиопа” и “Меривей, чийто предмет на дейност е твърде разнороден - от търговия до строеж и обзавеждане на жилища с цел продажба. 51-годишният мъж разполагал с 19 коли - от шкода до различни модели на мерцедес и BMW. „Перлата в короната“ на колекцията му е БМВ 7, на която се радвала втората му съпруга Ивалина. Някои от колите се водели на името на сина му Методи - два мерцедеса, ситроен ксара и мицубиши галант. Тодоров бил собственик и на доста недвижими имоти. Той притежавал половин почивен комплекс в Свети Влас, състоящ се от 21 апартамента, 10 паркоместа, басейн, сауна, бар, както и земеделски земи - овощна градина и лозе край Каблешково.
По искане на комисията "Кушлев" окръжният съд в Бургас наложи запор върху автопарка на фамилията. Съдът наложи възбрана и върху поземлени имоти на фамилията в Айтоско, апартаменти в Поморие и Несебър, къщи в Св. Влас и Жеравна. Става въпрос за над 30 жилища в Несебър, Айтос, Поморие и Каблешково, както и три големи апартамента в Бургас, съобщава Блиц. Въпросните имоти са били придобити от Германеца като залог срещу давани заеми. Общата им стойност на запорираното имущество е била 3,370 милиона лева.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен