В българското находище "Хан Аспарух" може да има 100 млрд. куб. м газ

Парите

23-04-2014, 10:58

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Михаил Андонов: Започват проучванията в находище "Хан Аспарух"

Ако бъде открито "синьото гориво", цената му ще е с 1/3 по-ниска от идващото от Русия

"Можем да потвърдим, че е налице потенциал за намиране на въглеводородни натрупвания в блок "Хан Аспарух". Това заяви за "Преса" Роберт Лекнер, говорител на ОМВ. По думите му обаче е твърде рано да се направи окончателно заключение. По-подробна оценка на ресурсите ще бъде извършена след тълкуването на данните от 2D и 3D сеизмиката и след като бъдат направени предвидените два проучвателни сондажа. Кладенците ще бъдат с дълбочина на сондажите между 1000 и 2000 м.

Пробиването им ще стане в периода от 2015-2016 г. При максимално добра организация първият добив на газ, ако очакванията за залежи се потвърдят, може да бъдат направени през 2017. Въпросът за стойността на добива ще се решава на по-късен етап, ако бъде регистрирано търговско откритие", пише изданието.

За момента съществува оптимизъм и вероятните газови залежи на "Хан Аспарух" се оценяват на около 100 милиарда куб. м, но това е 5 пъти по-малко от прогнозите, които бяха направени преди няколко години, когато консорциумът на "Тотал", ОМВ и "Репсол" получи лиценз за проучвания. Въпреки това тези запаси са в десетки пъти повече от всичките възможни запаси на шистов газ, с които хипотетично България разполага.

В случай, че бъде открито "синьо гориво" в "Хан Аспарух" добивът му ще е с 35% по-евтин от цената на газа, доставяна ни от Русия и Азербайджан. Това ще донесе огромни ползи за всички индустрии, зависещи от природния газ - енергетика, металургия, химическа промишленост.

Според запознати при доказани запаси и умело договаряне е възможно българската страна да получи 55% от добития газ.

Блок "Хан Аспарух" е на около 80 км от морския бряг край Варна. Площта за проучване е 14 220 кв. км, а дълбочината му е 100 и 2000 м. Съвсем близо до него е румънският блок "Нептун", в който е открито находище със запаси от около 84 милиарда куб.м. газ.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"