Старозагорската опера отбелязва 100 години от рождението на Борис Христов

Стара Загора Лайф

26-04-2014, 12:03

Снимка:

starazagora.utre.bg

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Събития за 100-годишнината от рождението на Борис Христов

Документален филм за Борис Христов

В празничната програма очаквайте фотоизложба, спектакъла "Дон Карлос" и много звезди на сцената на Операта

Първият спектакъл в програмата - „Дон Карлос“, на 30 април от 19,00 ч., е със специалното участие на Ивайло Джуров и Калуди Калудов и любимите на публиката солисти на операта Елена Баръмова, Даниела Дякова, Иван Кабамитов , Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова и др. На пулта ще бъде Лучано ди Мартино.

Преди спектакъла в 18,30 ч. във фоайето на Операта ще бъде открита фотоизложбата „Борис Христов в Стара Загора“, организирана от Музикално общество-Борис Христов. Всички прояви за отбелязването на годишнината се реализират с изключителното съдействие на Община Стара Загора.

В репертоара на Старозагорската опера „Дон Карлос“ влиза с премиерата си на 9 февруари 1966 г. Диригент тогава е Димитър Димитров, гост-режисьор - Николай Николов, художници -Константин Радев и Мариана Попова. Следващата премиера е след цели 8 години - на 13 април 1974 г. Диригент отново е Димитър Димитров, режисьор - Владимир Дановски, художник -Константин Радев.

Последната версия на легендарната опера е от 5 декември 2002 г. Тогава „Дон Карлос“ символично е посветена на започналото възстановяване на сградата на операта в Стара Загора, изгоряла в пожар през 1992 г. Режисьор е Нина Найденова, сценограф - Борис Стойнов, художник на костюмите - Цветанка Петкова-Стойнова. Този спектакъл се радва на голям успех както на родна сцена, така и по време на гастролите в чужбина – в Испания, Португалия, Италия, Франция. Преди първото си представление в Испания цялата трупа посещава двореца „Ел Ескориал” в Мадрид – естественият декор на разтърсващата драма в „Дон Карлос“. Операта е играна и на Фест шпиле в Залцбург, в една от най-престижните зали в Европа, театърът на Караян.

Декорът и днес има актуална и модерна визия, а режисьорската и сценографска концепция, асоцииращи личния затвор на всеки от нас, където зад решетките стоят властта, политиката, религията, любовта и омразата, звучи съвременно и провокативно. По думите на самия Джузепе Верди „Тази опера се ражда сред огън и пожари.“

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"