ГЕРБ взима един мандат повече от БСП на евроизборите, прогнозират експерти

Не по-малко важна е ролята на малките партии, от които ще зависи следващото управление на страната

Зад тази прогноза застана математикът и специалист по изборни процедури проф. Михаил Константинов, който в събота гостува в студиото на bTV.

Според него свои представители в Европарламента ще изпратят най-вероятно 5 или 6 партии и коалиции. Професорът даде два варианта за разпределението на гласовете: 6-5-3-2-1-0 или 6-5-3-1-1-1.

"И в двата случая най-много депутати ще излъчи ГЕРБ. Евентуалната разлика в разпределението на последните три места зависи от резултата на АБВ, чийто един депутат евентуално може да дойде от „България без цензура”, коментирао проф.Константинов.

На въпрос кой в крайна сметка е победителят при прогнозата, в която БСП и ДПС вземат 8 места, Михаил Константинов отговори красноречиво: „Очевидно, че победителят е ГЕРБ. Както и на предишните избори, независимо, че са в опозиция.”


Предизборната кампания ще премине под знака на украинската криза. Кампанията ще бъде белязана от битката за власт у нас и ще бъде лишена от европейското говорене, коментираха вчера във "Факторът Кошлуков" на tv7, PR-експертът Красен Кралев и социологът Кольо Колев.

Категорични, че голямата битка ще е между ГЕРБ и БСП, те се обединиха около мнението, че не по-малко важна е ролята на малките партии, от които ще зависи следващото управление на страната.

Разпределението на евродепутатите ни в Брюксел ще се реши от това влизат ли в Европейския парламент представители на по-малките партии.

ГЕРБ убедително върви към победа и тя ще се материализира с един мандат повече. Какъв ще е точният брой на евродупатите ще зависи от това кои партии ще прескочат бариерата, категоричен бе PR-експертът Красен Кралев. Той подчерта, че от реалния резултат, изразен в мандати, както и от резултата, който ще получат особено АБВ, "България без цензура", Реформаторски блок и "Атака", ще зависят и евентуалните последващи действия, заявени от страна на опозицията за предизвикване на предстрочни избори.Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково