Кой дръзна да играе в българския вариант на "Бягство от затвора"?

Николай Николов-Шатката и Хосе Мартинез са обявени за национално издирване

Николай Николов-Шатката е осъден за убийството на Николай Христов-Хайо. На 2 декември 2010 г. Станислав Методиев-Сиси и Николай Николов-Шатката получават присъди от общо 38 години затвор за убийството на пернишкия наркодилър Николай Христов-Хайо. По делото Шатката е осъден да лежи 20 години за участие в показния разстрел, в организирана престъпна група и за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси, припомня "Фокус".

Хайо е разстрелян пред хотел Струма в Перник на 19 февруари 2008 година. Според обвинението човекът, който натиска спусъка, е Шатката.

Шатката е задържан в София няколко месеца след покушението срещу Хайо и вкаран в софийския затвор заради палеж и грабежи по стара присъда. Тя му е наложена още през 2002 година, но близо 6 години Шатката се укрива от властите.

Шатката получава прякора си Щирлиц от полицаите, които го следят дълго време, преди да го арестуват на 28 март 2008 г. Той е издирван още от 2002 г. заради присъда за грабеж и палеж.
"Шатката, когото прекръстихме на Щирлиц, се беше вживял в ролята на бандит шпионин. Придвижваше се по всички правила на световната конспирация", разказват издирвачи от Столичната полиция, участвали в задържането му. Той живеел с 13-годишната си дъщеря и жена си на столичната ул. "Кукуш" на метри от полицейските блокове и поделението на МВР - Сигнално-охранителна дейност в жк "Захарна фабрика". Той сменял по 5 автобуса и трамвая, ходел пеша, за да обърка евентуалните си преследвачи.

Гватемалецът Хосе Мартинез, който избяга от Софийския затвор заедно с българина Николай Николов, е един от четитимата обвиняеми по делото за стралбата в прохода Хаинбоаз, припомня "Фокус".

На 3 август 2011 година Ивайло Василев, Бойчо Тодоров, Хосе Мартинез и Иван Райков стреляха срещу автомобила на 45-годишния Атанас Атанасов "Опел Зафира", движещ се по път Велико Търново–Гурково.

След разклона за с. Въглевци автомобилът бе спрян от четиримата мъже, а Атанасов бе прострелян в бедрото. До пристигането на органите на реда той бе загубил много кръв и бе изпаднал в кома, което му попречи да даде показания.

Четиримата мъже отнеха от Атанасов сумата от 65 656 лева, след което се укриха. Областната дирекция на МВР предприе мащабна акция за тяхното издирване. Великотърновски окръжен съд даде ход на делото. Последното заседание бе на 9 октомври 2013 година. То бе отложено за след Нова година поради тежко заболяване на член от съдебния състав – съдия Евгени Пачиков.

Гражданският иск на бизнесмена Атанас Атанасов е на стойност 415 000 лева, от които 400 000 лева за неимуществени вреди и 15 000 лева – за имуществени вреди. Делото се гледа от петорен съдебен състав с председател Теодор Милев.

Николай Николов и Хосе Мартинез избягали от Софийския затвор в сряда, около 20.30 часа. По неофициална информация двамата са работили като парнаджии и са имали познания за подземните съоръжения. Избягали са от затвора през тунел.

"Това си е като на кино - да се избяга оттам. Случвало се е бягство от външен обект, от външно болнично заведение, където няма никакви условия за охрана и сигурност, да не се върнат от отпуски, което също се води като бягство, но точно такъв случай не сме имали не знам от кога, може би десетки години няма такъв случай.” Това заяви Иван Петров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България пред "Фокус".