Станалото в Одеса е част от плана на Русия за унищожение на Украйна

Яценюк: Това е план, организиран и финансиран от професионалисти

Насилието в Одеса, където на 2 май при сблъсъци между про- и антируски демонстранти и пожар на Дома на профсъюзите загинаха 46 души, е част от руски план за унищожение на Украйна, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от световните агенции.

"Станалото в Одеса е част от план на Руската федерация за унищожение на Украйна. Русия изпрати тук хора за сеене на хаос, но страната ни трябва да се обедини и помири, за да не дава на подкрепяните от Москва терористи възможността на разделят народа ни", заяви Яценюк на пресконференция в Одеса след поредица от срещи с представители на местната власт и градската общественост, предаде БТА.

"Целта на Русия беше да повтори в Одеса ставащото в източната част на страната. Това е план, който е финансиран и организиран от професионалисти, които манипулираха обикновените хора, но единството ни ще е най-добрият отговор на тези терористи", добави Яценюк.

Той обяви, че всички началници на градската милиция са уволнени за несправяне със задълженията си и ще бъдат заменени.

Яценюк поднесе съболезнования на семействата на "жертвите на тази ужасна трагедия" и увери, че ще има разследвания кой не е изпълнил задълженията си. Той съобщи, че е възложил на Генералната прокуратура да създаде съвместна следствено-оперативна група от всички отдели за откриване на "всички подстрекатели, организатори, всички, които под руско ръководство са извършили смъртоносната атака над Украйна и Одеса".

На 2 май в центъра на Одеса избухнаха сблъсъци между дошли от Харков футболни запалянковци, членове на крайнодясната радикална организация "Десен сектор" и представители на протестите от Майдана в Киев от една страна и привърженици на федерализацията на Украйна от друга. Запалени бяха Домът на профсъюзите и палатковият лагер, където се събираха подписи в подкрепа на провеждане на референдум за федерализацията на Украйна и даване на статут на държавен език на руския език. 46 души бяха убити, а над 200 потърсиха медицинска помощ, припомня ИТАР-ТАСС.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен