Не би трябвало която и да е партия да разделя хората в Родопите

Вноските на България в ЕС се връщат многократно умножени с парите на европейския данъкоплатец

„Много политици започнаха да говорят, че щом ние плащаме вноски в Европейския съюз, то той е ни е длъжник. На практика обаче ние внасяме 600-700 милиона лева годишно, а получаваме от Евросъюза 4 милиарда. Тоест, нашите вноски не само, че се компенсират, а се връщат многократно умножени в България с парите на европейските данъкоплатци”. Това заяви на предизборна среща с жители на смолянското село Арда кандидатът за евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев.

Той припомни, че през 2009 г., когато ГЕРБ пое управлението на страната, свари спрени еврофондове за България. „Страшно много усилия ни отне да възвърнем доверието на ЕС, за да се отворят отново фондовете. Договорихме всички пари, които се полагаха на България. Огромна част от тях влязоха като инвестиции в инфраструктурата на страната ни. Сега се случва пак същото - едно след друго започват да ни спират програми. От началото на 2014 г. тече новият програмен период, а ние нямаме подписано споразумение. Тоест, тази година вероятно нищо няма да получим. Предстои и смяна на „караула” на ЕС – Европейският парламент, Европейската комисия. Всички нови институции трябва организационно да се напасват, което изисква време. В определен период никой няма да преговаря с България, тъй че тази година я смятайте за загубена. Ние по този начин бихме могли да преобразим държавата си – със свежи европейски средства, които не са заеми, за които не се дължат лихви и които не се връщат. И не мислете, че ние, политиците, създаваме работни места и бизнес. Хората с идеи и инициативи могат да направят бизнес и да отворят работни места. Държавата трябва да създаде условия за това”, обобщи Уручев.

Той подчерта, че само дясно управление би могло да даде нужния тласък на Европа, особено откакто тя започна да излиза от рецесия. „А в България, която има нужда не от 1,5-2%, а от 3-4% до 7-8% ръст на икономиката, няма как да се получи със социалистическо правителство. Така че на 25-ти май бюлетината е №18!” – призова евродепутатът, който има зад себе си два мандата в Европейския парламент.

Той посочи, че ГЕРБ води позитивна кампания по начина, по който това се прави от народите със столетни демокрации. По думите на д-р Даниела Дариткова – народен представител от ГЕРБ, предстоящите избори за родопчани имат мажоритарен елемент.

„За каквото и да се налага, Владимир Уручев никога не е отказал помощ. Винаги е реагирал сърцато на нашите проблеми. И аз смятам, че както той радушно е помагал за региона, ние също трябва да му отвърнем с подкрепа. Изключително важно е да покажем мисъл в тези избори”, подчерта д-р Дариткова. По думите й само масовото гласуване ще стопи платения вот. „Родопите винаги са били пример за толерантност и не би трябвало която и да е партия да се опитва да разделя хората”, изтъкна областният координатор на ГЕРБ и кмет на Смолян Николай Мелемов. Той съобщи, че по времето на ГЕРБ в община Смолян 1200 човека са работили по временната заетост – програми, финансирани с евросредства. Допълни, че в община Смолян от години има около 120 човека на социална трапезария - най-бедните хора. Но всичко това е било спряно. „Спряха ги социалистите, които твърдят, че са социално ориентирани”, подчерта Мелемов. Кметът на Арда Недко Юруков уточни, че ежемесечно 30 човека от селото са получавали заплати по тази програма.

„Миналата година бяхме договорили в Програмата за развитие на селските райони да влязат селата от община Смолян без града. Сегашните управляващи обаче са се върнали към предишните изисквания от 2007 г. и ние пак изпадаме. Въпреки всички приказки и гръмки лозунги, няма кой да се погрижи за региона. И понеже договорът за партньорство още не е подписан, аз все още имам някаква надежда, защото в противен случай в следващите години няма да е много розово”, каза д-р Дариткова. Този факт според Владимир Уручев е доказателство за манипулация даже още от лозунга на ДПС - "ДПС в Европа, Европа в България".

„Те нали сега са на власт – ДПС и БСП. Защо не направиха така, че Смолянска община да участва в земеделската програма, където са многото направления - и за селски пътища, за ВиК, за екопътеки, къщи за гости и т.н. Нали виждате как манипулират!? Пред цяла България говорят, че са за развитие на малките населени места, а нищо не са направили. По-добре да ги махнем час по-скоро”, призова Уручев.