Мъжете обикновено живеят по-малко от жените?

Връзка между загубата на Y-хромозоми в кръвните клетки и намалената продължителност на живота

Международна група учени е установила, че съществува връзка между загубата на Y-хромозоми в кръвните клетки и намалената продължителност на живота.
Отчасти това става поради повишения риск от смърт вследствие на рак, съобщи "Таймс ъв Индия". По тази причина мъжете обикновено живеят по-малко от жените. При представителите на силния пол случаите на рак също са по-разпространени.

Измененията в ДНК на нормалните клетки се натрупват в продължение на целия живот. В резултат на тези генни мутации се развиват диабет, рак и други болести.
Международната група специалисти е анализирала ДНК в кръвни проби, взети от 1600 възрастни хора. Оказало се, голямата част от генетичните промени се дължат на загубата на Y-хромозоми в белите кръвни клетки.

Специалистите са проследили здравословното състояние на група мъже в продължение на дълги години.
Ларс Форсберг, сътрудник на отделението за имунология, генетика и патология към Университета на Упсала, е доказал, че дълголетниците сред мъжете, загубили Y-хромозоми в голямо количество кръвни клетки, се срещат много по-рядко, независимо от причините за смъртта. Установено е било също, че има връзка между Y-хромозомата и риска от смърт от рак.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"