Дядото на удавените край Брестовица деца ги видял последен, казал им да се прибират вкъщи

Каналът-убиец край селото взел 15 живота за последните 10 години, разказват местните

Пазачът на малка водноелектрическа централа е открил в събота вечерта труповете на двете удавени братчета.

Буйната вода е повлякла децата до решетка, в която се събират нечистотиите от водата, разказаха днес местни хора от Брестовица. Селото още не може да повярва, че броени дни преди големия християнски празник Гергьовден в канала отново има удавени деца. Според хората само в последните 10-ина години на това място край селото животът си са загубили поне 10-15 души. Миналата година жертвата бил 13-годишният Асенчо, а година по-рано – мъж в зряла възраст намерил смъртта си в буйните води.

Когато пазачът на ВЕЦ-а видял телата на двете деца, се обадил в полицията. Между 18 и 19 часа в събота вечерта край канала се струпали екип на Бърза помощ, полиция и водолази, които измъкнали детските трупове.

Близките на загиналите деца не могат да си обяснят какво са правели 14-годишният Спас и 7-годишният Злати край опасния водоем. В следобедните часове в събота двете момчета били заедно с дядо си, който работел в стопанския двор на Брестовица. След това възрастният мъж тръгнал с колата си към центъра на селото, за да си пусне тото. Казал на децата да се прибират у дома и дори ги съпроводил до половината път. Момчетата били с велосипедите си, но вместо да се приберат, отишли до канала. След като труповете им били намерени, полицаите открили колелетата им по-нагоре по канала. Велосипедът на по-малкото братче бил счупен, разказаха още местните хора.

Двете деца живеели в Пещера с майка си Гергана. Върнали се при баба си и дядо си само за празниците, когато се случило немислимото. От „Съдебна медицина” не установили никакви наранявания по телата на децата и от полицията заключили, че става дума за нещастен случай. Погребенията на двете момчета били в неделя на гробищата в Брестовица.

Каналът се стопанисва от “Напоителни системи” ЕАД. Съоръжението е строено преди повече от 25 години.Съоръжението минава през няколко населени места в пловдивско. В Перущица водата тече на метри от ромските къщи. Липсват елементарни мерки за обезопасяване. Хората от региона многократно са подавали сигнали за слагане на мрежа. Такава няма никъде. Водата се влива в река Въча преди Кадиево.