БЧК Стара Загора отбелязва Световния ден на червения кръст с изложба

Животът

08-05-2014, 07:40

Снимка:

БЧК Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гледайте "Албена" в Драматичния театър

В Стара Загора откриват паметна плоча на Борис Христов

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година.

На днешната дата се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолог и създател на Международното червенокръстко движение.
Над 150 години неговите идеи печелят все повече привърженици. Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец вече наброяват 189.

Няма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различни профсии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. 250 милиона са червенокръстците в целия свят – една огромна армия в служба на хуманността, милосърдието и солидарността.
Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) предложиха тази година девизът за отбелязването на червенокръсткия празник да бъде посветен на личностия принос на червенокръстците восъществяването на многобройните каузи на Движението.

Българският Червен кръст се присъедини към идеята тази година 8 май да бъде отбелязан с девиза “Моята червенокръстка история”.

Девизът дава възможност да се откроят заслугите и приносът на отделните личности в националната организация (служители, доброволци, дарители, партньори, бенефициенти) в различни направления на дейността на БЧК като се стимулират да споделят своите лични истории за Червения кръст с различни обществени групи.
Областната червенокръстка организация ще отбележи Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец с откриване на нова изложба, отразяваща дейността на БЧК.

Изложбата e изложена във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески” гр. Стара Загора, от 30.04.2014 г. до 10.05.2014 г.

На празничния ден ще бъдат наградени отличените активисти, деятели и доброволци от всички общини на областта.