Ултравиолетовите лъчи, докато ви правят ноктите, крият риск от рак на кожата?

Какво може да ви коства честото посещение на козметични салони, в които предлагат изработка на маникюр

Няма жена в света, която не си мечтае да изглежда изглежда добре. Перфектният маникюр, разбира се, е неизменна част от безупречната визия, която искат жените.

Според научно изследване, направено от лекари специалисти по кожни проблеми, ултравиолетовите лъчи, които излъчват сешоарите за нокти, крият не малък риск да ви докарат рак.

Изследванията показват, че точно осем сесии под лампата са напълно достатъчни, за да причинят увреждане на ДНК-то на кожата, което всъщност е и основният виновник за рака на кожата.

Дамите, които са по-суетни ходят на маникюрист поне два пъти в седмицата. Съхненето на лъка трае около 10-15 минути. А през това време се излъчват и вредните лъчи от сешоарите.

Рискът от рак, така да кажем, е причинен точно от UVA лъчите. Всъщност докато същата тази светлина не изгаря кожата (UVB лъчите са отговорни за тена) няма опасност, но интензивното излагане на UVA лъчи може да увеличи риска от меланом.

Доктор Шил обобщава проучването като твърди, че данните от дългогодишното изследване показват, че възможността да се развие рак на кожата, остава малък. Това обаче не бива да ни успокоява и не означава, че към лампите с ултравиолетовите лъчи трябва да се подхожда напълно безотговорно.

Две жени от САЩ на средна възраст около 40-ет, били абсолютно здрави, но развили анормални клетки на кожата на ръцете си. В търсене защо се е случило това лекарите установили, че те ежедневно посещавали козметични салони. Проучването е от 2009 година. Медиците са убедени, че основната причина и при двете заболели, е свързана със сешоарите за нокти, които се използват в козметичните салони. Ето защо се препоръчва поставянето на ръкавици със защитен филтър. Така рискът да се развие рак значително намалява.

Ако пък искате цялостна защита на кожата от вредните лъчи, а не само на ръцете, използвайте грозде. Учени от Асоциацията на американските лекари дерматолози, установили, че стволовите клетки от грозде успешно предпазват кожата от UV лъчите, като многократно повишават жизнените сили на клетките в нея. Още повече – екстрактите от грозде намалява риска от рак на кожата.