Страшна зараза от варицела в бургаско! 150 натръшкани от шарка за месец

5 души пипнаха хепатит, други 4 са заразени с туберкулоза. Открит е и случай на гонорея

Страшна зараза от варицела пълзи в бургаско. Заразените стават все повече, а броят им расте обезпокоително. Само през последния месец 150 души са се разболели от опасната шарка. Повечето пациенти са предимно деца, които посещават ясли и детски градини. Напоследък обаче нараства броят и на възрастните пациени. Това са най-често родители на болни вече хлапета и са пипнали заразата от децата си. Значително по-малко са заразените от скарлатина. Техният брой за последните 4-5 седмици е 15. В сравнение с предходния месец регистрираните случаи са намалели двойно. Докато при варицелата тенденцията е точно обратната, сочат официалните бюлетини на РЗИ.
През последния месец са открити и петима нови пациенти с изключително опасния хепатит, други четирима са заразени с туберкулоза.
Расте броят и на новите пациенти със сифилис. Венерическата болест са пипнали шестима през последния месец. Най-интересен е единственият пациент, заразен с гонорея. Болестта се предава по полов път и е известна повече с другото си име трипер.
При жените, най-честият резултат от нелекувана гонорея е ТВБ. Гонококовата ТВБ често се появява непосредствено след менструалния период. Ако ТВБ достигне до фалопиевите тръби и ги увреди, оплоденото яйце може да не е в състояние да премине в матката. Зародиша се имплантира в тръбата, водейки до тубарна (ектопична) бременност. Това сериозно усложнение може да доведе до аборт и дори смърт на майката.
При мъжете, гонореята причинява епидидимит - заболяване на тестисите, водещо до стерилитет, ако не се лекува. Гонореята засяга и простатната жлеза и може да причини цикатризиране на пикочния канал (уретра).