Проф. Румен Драганов в Стара Загора: Туристическите атракции трябва да създават работни места

Неговата лекция е част от програмата на Национална конференция „Историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите – пролет 2014“

Регистрираните недвижими паметници на културата в България наброяват 43 276.Огромното културно-историческо наследство е публична държавна собственост, която трябва да се поддържа и охранява. Това е огромна тегоба за местните кметове, защото трябва да се пази. Това каза днес в Стара Загора проф. Румен Драганов – директор на Института за анализи и прогнози в туризма в лекцията си „Историческите дестинации в България, като перспектива за развитието на туризма в страната ни“.

По думите му, създаването на работни места е регламентирана държавна помощ, която може да се насочи към подобряване на местните икономики.

Инструментариумът се нарича публично-частнопартньорство и различни форми на държавно възлагане, призна порфесорът.

Според него е необходим регистър на туристическите атракции публична държавна собственост в страната, уточняване на техните ясни граници и създаването на работни места за подобряване на местните икономики.

По негово признание, богатото културно-историческо наследство на хилядолетна Стара Загора, построено от предците, се нуждае от инструментариума на съвременния постмодерен културен туризъм. Не знам друг град с толкова изявена културна общественост и значима индустрия, призна проф. Румен Драганов.

Неговата лекция е част от програмата на Национална конференция „Историческото наследство на Стара Загора, Тракия  и Балканите – пролет 2014“. По време на откриването зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова подчерта, че е необходимо да обогатим знанието си за историческото наследство, което градът е съхранил.

Конференцията се провежда днес и утре в зала „П.Р.Славейков“ на Община Стара Загора. Във фоайето на залата е разположена експозиция от керамични просфори, предназначени за ритуални хлябове от музейните колекции от Стара Загора и Нова Загора. Изложен е и базар от книги и сувенири, научни публикации и документални филми на историческа тематика, свързана с темата на конференцията.