Емил Радев: До 2020 г. 40% от ръководителите на компании в Европа трябва да са жени

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ участва в дискусия по темата, организирана от женската организация на партията

Европейската комисия изисква най-късно до 2020 г. 40% от управителните съвети в европейските компании да бъдат попълнени от жени. Това информира кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Емил Радев, който участва днес в дискусия на тема "Жената в управлението - жената лидер". Организатор на тематичното събитие бяха дамите от женската структура на ГЕРБ в район "Приморски" във Варна.

По думите на Радев санкцията, която ЕК предвижда в случай, че правилото не бъде спазено, е фирмите да не се допускат до обществени поръчки. Това е законова мярка, с която Европа прави сериозен опит да наложи жените в управлението, изтъкна той.

Народният представител подчерта, че положителна роля за приемането на директивата има и представителството на ГЕРБ в ЕНП, в лицето на евродепутата Мария Габриел. Тя е координатор в Комисията по правата на жените и равенство на половете.

"ГЕРБ винаги е толерирала равенството между половете. Винаги, когато се приемат законодателни актове, се стремим да няма дискриминация. Когато се бориш за дадена кауза - независимо дали е за града, в законодателен аспект, или пък е свързана с политика, е важен отборът. Ако отборът на ГЕРБ спечели битката на евроизборите, ще бъде сложен край на ужасяващите действия на настоящото правителство, което тегли заеми на тъмно и е стопирало всички реформи", категоричен беше Радев.

Той се аргументира, че изборите за европейски парламент са изключително важни, защото от тях зависи бъдещето на Европа. "Тези избори имат огромно значение и във вътрешнополитически план - те ще покажат дали хората ще дадат картбланш на правителството. По време на управлението на Бойко Борисов България усвои 16 млрд. лв. от еврофондове, а след това страната ни осъмна със спрени програми. Опонентите ни в момента излъчват клипове, с които отблъскват хората", каза още народният представител. Той призова на 25 май обществото да не се поддава на черния пиар.

По време на дискусията дамите от ЖГЕРБ-район Приморски изложиха любопитна статистика, според която в момента представителките на нежния пол в Европа заемат 16,6% в управителните съвети на компаниите, където работят. В същото време в САЩ едва 5 на сто от върховите позиции са заети от жени. Статистиката за България, предоставена от Балканския институт по труда гласи, че у нас 12 % от ръководните позиции в различните предприятия са заети от дами.