Правителството се подигра с Брюксел с подсказаните от "Газпром" промени в законодателството

Изключително богати български олигарси сключват сделки с приближените на Путин

Германското правителство се страхува от нарастващото влияние на Русия върху правителството в България, пише онлайн изданието на германското списание "Шпигел".
Москва превръща София в свое предмостие за Европейския съюз, пише изданието и посочва, че отношенията между България и Русия са толкова близки, че Русия директно влияе върху законодателния процес в България, а една трета от икономическите дейности се контролират пряко или непряко от Москва.

"Шпигел" пояснява: "В управляващите партии се е струпала внушителна група от стари комунистически партийни кадри, сътрудници на тайните служби и изключително богати български олигарси, които сключват сделки с приближените на Путин".

"Правителството в София се подигра с Брюксел с подсказаните от "Газпром" промени в законодателството. За да заобиколи европейските правила, правителството декларира, че българската част на газопровода е просто свързващо звено", пояснява изданието.

"Станишев иска да стане еврокомисар, а Шулц - председател на Еврокомисията и е благодарен за подкрепата от България", продължава списанието и допълва, че независимо от съмненията за нарастващото руско влияние Шулц посети предизборно събитие на управляващите социалисти в София". В началото на тази седмица, за да подкрепи българските социалисти, в София ще пристигне и бившият германски канцлер - социалдемократът Герхард Шрьодер, заключва "Шпигел".

Сред кръговете на влияние в Европа България е добра цел за Кремъл, защото страната е почти изцяло зависима от руския енергиен внос, а една трета от икономическите дейности се контролират пряко или непряко от Москва, отбелязва изданието.
Германското списание посочва, че като най-влиятелен икономически магнат в страната се приема банкерът Цветан Василев. През неговата Корпоративна търговска банка минава обменът на средства от Москва в държавно контролираната част от българската индустрия, особено в енергийния сектор", продължава изданието и отбелязва, че отношенията между България и Русия са толкова близки, че Москва директно влияе върху законодателния процес в България.

Изданието цитира еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, според когото, "когато България действително приеме законодателството, ще реагираме по съответен начин и ще предприемем правни действия, за да осигурим спазването на правилата на ЕС".
По-нататък се казва, че близките до Москва български социалисти имат еднакво тесни връзки и със социалдемократическите партии в Европа. "Шпигел" отправя критика към германеца Мартин Шулц, кандидат за председател на Европейската комисия на Партията на европейските социалисти, чийто председател е Сергей Станишев.

В същото време външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, който също е от групата на социалдемократите в Германия, е наясно с пълната картина на стратегията на Кремъл, пише "Шпигел". Списанието припомня, че миналата седмица той се срещна с българския президент Росен Плевнелиев "който често влиза в сблъсък с правителството си, защото иска да задържи България на пътя към Запад".

Германското списание припомня опасенията на президента Плевнелиев, че Путин може да дестабилизира България и Балканите. В Берлин той говори за нуждата от защита на европейските ценности, свободата и мира и изрази желанието си олигархичната икономика в страната му да бъде спряна, за да не свърши България като Украйна", коментира "Шпигел".