ЕРП-та и експерти искат създаване на енергиен борд у нас

Решението за лицензите няма да бъде взето и тази седмица

Български експерти и представители на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" ще разговарят в Брюксел със сътрудници на еврокомисаря Гюнтер Йотингер за тежкото състояние на българската енергетика. Тема на разговора ще бъдат събитията в енергийния сектор през последните няколко месеца.

Ще бъде представена и идеята на експертите за създаване на енергиен борд у нас, съобщава БНР. Той заедно с Българската стопанска камара, Института за енергиен мениджмънт, синдикати и др. участва в инициативата "Да спасим българската енергетика".

Според икономистът Красен Станчев бордът може да работи или заедно с ДКЕВР и с министерството на икономиката, или самостоятелно. Станчев обясни, че той може да играе ролята на обществен омбудсман в областта на енергетиката и да участва в изработването на външен одит на системата.

Вчера изтече крайният срок, в който ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" трябваше да подадат становищата си по търговския им спор с Националната електрическа компания, заради който държавният енергиен регулатор откри процедура по отнемане на лицензите им. Решението за лицензите обаче, няма да бъде взето тази седмица, заради ангажименти в Хасково и Стара Загора на трима от общо 7-те комисари на ДКЕВР, тъй като няма кворум, обясниха за БНР от енергийния регулатор.

Вместо да отнеме лицензите на електроснабдителните компании на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) най-вероятно ще наложи тежки глоби на техните снабдителни дружества. Те ще са базирани на специален одитен доклад за дейността им от 2008 г. насам, който бе поръчан от регулатора в началото на годината.

Предвижданите глоби се очертават да бъдат изключително високи и от едно от ЕРП-тата вече казват, че те сериозно ще влошат финансовото състояние на дружеството. Като цяло обаче разрешение на казуса се очаква едва след 25 май, когато са изборите за Европейски парламент.

От "Енерго-про" изразиха готовност да възстановят на НЕК прихванатите суми от сметките за зелена енергия, ако държавната компания признае финансовите си задължения, породени от непълното компенсиране на разходите за изкупуване по преференциални цени от юли 2012-а до август 2013-а година.