Ивайло Калфин: България трябва да престане да бъде опитно поле за корумпирани политици

"В момента няма нито една национална цел в страната ни"

ЕС предоставя много инструменти, които могат да бъдат приложени в България така, както намират приложение в други страни. По-важното е страната ни да може да си постави целите, които иска да постигне с тези богати възможности, които Европа ни предоставя. Всички идеи обаче могат да се случат само тогава, когато България престане да бъде опитно поле за корумпирани политици и за начинаещи мераклии да се занимават с власт. Това заяви на пресконференция във Велико Търново водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин.  Пред журналистите в старопрестолния град той обясни, че това е и фундаменталната причина да се създаде АБВ - заради пълната липса на национални цели.

За да работи държавата, важно е да има една администрация, едно управление, което гарантира прозрачност, сигурност, намалена бюрокрация и липса на корупция. Това условие трябва да го поставим пред всички останали действия в икономическата политика, подчерта Ивайло Калфин и допълни, че това е причината ключовата дума за АБВ да е почтеност. „Така е съставена листата ни, така са съставени и посланията ни”, каза евродепутатът.  

Ивайло Калфин обясни, че промяната в структурата на икономиката е спешно необходима, но е това все пак е много продължителен процес. „Трябва да се види какви са ресурсите, когато кажеш, че подпомагаш производството,  това трябва да бъде дългосрочна стратегия”. Той отново обясни, че ЕС не може да ни направи целите и стратегиите, макар, че едни от най-големите инструменти, за изпълнение на целите, идват от ЕС. „ЕС не ни прави националните стратегии, политиците трябва да решат къде трябва да отиде България. В момента няма нито една национална цел в страната ни. Всеки се оправдава и крие зад някой друг и предизборно се закачат с АБВ и казват, че който гласува за нас получава ГЕРБ, аз бих казал, че който гласува за БСП, получава ДПС, но това не е съдържателният диалог. На първо място България трябва да използва европейския ресурс  законодателство и пари”, каза в заключение Ивайло Калфин. И допълни, че решенията, които ЕС предлага не са екзотични и макар, че трябва да се адаптират към българската икономика, те работят.