Кой хакна сайта на църквата? Кой "брани" мюсюлманското малцинство? Кой е провокаторът?

90 дни след големия протест в Пловдив, хакери блокираха сайта на БПЦ

Тази сутрин официалният сайт на Българската православна църква осъмна с турски флаг на черно-червен фон. Аргументът за хакерската атака бе, че това е отговор на вандалските нападения на футболните агитки над Джумая джамия в Пловдив.  

"Такива актове са настъпления срещу турско-мюсюлманското малцинство в България, това е и нападение срещу културното наследство на страната, защото джамиите са част от културата, те са част от културното наследство на България", пишат хакерите на страницата на патриаршията. "Който и да е организаторът, който и да стои зад тази варварска агресия трябва да знае че турско-мюсюлманското малцинство не е беззащитно и че има сили които бдят и са готови да го отбраняват".

"Отбраната" идва точно 90 дни след големия протест на хилядите будни българи в Пловдив (14 февруари), събрали се да кажат НЕ и СТИГА на наглите имотни претенции на Мюфтийството.

Не виждам защо тези хакери се сърдят, коментира Елена Ваташка, председател на Сдружението на българските футболни привърженици.

В Пловдив не сме търсили скандал и провокации. Истината е, че през годините разни партии приемаха разни закони и се стигна до това абсурдно положение. Мюфтийството води над 50 дела за имоти. Ако само едно от тях мине в съда, създава се чудовищен прецедент. Е, кой е провокаторът?

Да се обвиняват феновете е безумие, категорична бе тя. Това е защитната, отчаяната реакция на българското общество. Тогава, когато нито властта, нито съдът може да ни защитят, обикновените хора излизат на улицата.

Твърдо съм за това съответните служби да открият и накажат хакерите. След протеста на 14 февруари Синодът зае пасивна позиция, но с нищо не е допринесъл за напрежението. Затова и атаката е малко неприемлива. Все пак БПЦ е сред основоположниците на българските ценности.

Нямам представа дали тези хора, които са направили безспорно нещо престъпно и незаконно, знаят, че БПЦ подкрепи законопроект за вероизповеданията от 2013 година, който законопроект , ако бъде приет, ще улесни връщането на имоти дори и без съдебни процедури, посочи още Ваташка.

Дали знаят също, че доста хора от структурите на различни вероизповедания всъщност се полакомиха да отнемат стопанисването на редица имоти от държавата, за да могат да кандидатстват по европроекти, коментира още водачката на футболните фенове.

Според Ваташка интересното в случая е защо хакерската атака не дойде веднага след протеста на 14 февруари. "Буди недоумение. Не е изключено и да става дума за предизборни провокации за сплотяване на електората", коментира още тя.

По думите й отношението на българските граждани към малцинствата е безпрецедентно толерантно и уважително, но всичко си има граници.

Не съм запознат с хакерската атака, не мога да коментирам. Демокрация сме. Всеки има право да публикува всичко, но без да накърнява правата на други вярвания, коментира на свой ред и председателят на Джамийското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан.

На 14 февруари повече от 2000 българи се събраха в Пловдив за да кажат НЕ на връщането на карловската Куршум джамия на Мюфтийството.

Протестът, започнал мирно пред сградата на съда, завърши с кръв по улиците на града.

Фенове на Ботев, Локомотив Пловдив, Левски, ЦСКА, Берое, карловци и съпричастни пловдивчани започнаха мирния си протест пред сградата на съда. Последва емоционално шествие по централните булеварди и Главната. Пред Джумая джамия обаче напрежението ескалира и храмът обра насъбралото се недоволство под формата на атака с павета и димки. Истинският екшън се случи около централата на ДПС в града, където шествието взе драматичен обрат. Камък по будка за вестници и цигари от веригата Лафка отприщи острата реакция на полицията. Резултатът – шестима от протестиращите пострадаха.

На 22 май от 9 часа в Окръжен съд Пловдив е насрочено съдебно заседание по делото за „Червената джамия” в Карлово. Делото е образувано по жалба на Мюсюлманско изповедание, след като Районен съд Карлово отхвърли иска им на първа инстанция. Мюфтийството има претенции за половин декар зелена площ, която се намира до читалище „Васил Левски“. Някога там е била така наречената „Червена джамия“, съборена през 1969 година. На първа инстанция Районен съд Карлово отсъди в полза на общината.