На разходка с Plovdivutre в Европейската нощ на музеите и галериите (СНИМКИ И ВИДЕО)

И тази година пловдивската култура даде своя принос в едно от най-големите културни събития на обединена Европа

Че Пловдив е част от Европа, спор няма. Отдавна сме признати за най-стария жив град на Стария континент.

И тази година пловдивската култура даде своя принос в едно от най-големите културни събития на обединена Европа - Европейската нощ на музеите и галериите.

Нашите репортери уловиха атмосферата на нощта в специален репортаж.

Разходката на Plovdivutre.bg започва от Културен център "Тракарт". Мястото бе огласено от Детски хор "Славена". Ангелите успяха да привлекат десетки пловдивчани.

На стълбите на Каменица попадаме на импровизирано кино. Пловдивският фотограф Соня Станкова представя своя уникален проект "Хората на Пловдив". На бяло платно до 1 часа след полунощ тя прожектира запечатаните до този момент 520 лица от града ни. Идеята на Соня е фотосите да станат 2019, с което проектът й да влезе в програмата на кандидатурата ни за "Европейска столица на културата 2019".

Качваме се по стълбите на Каменица и се насочваме към уютната галерия "Дяков", която представя колекцията от пастели и техники на Николай Кучков "Моята археология".

Пускаме се по главната улица. На метри от Римския стадион чуваме музика и забелязваме тълпа ентусиазирани зрители. Млад танцьор буквално приковаваше погледите с пластичните си танци.

Продължаваме по калдъръмения път в Стария град и се насочваме към Етнографския музей. Въпреки лошото време, цели семейства вече са се запътили към някое местенце, набелязано от програмата.

Влизаме в Етнографския музей, който тази нощ предоставя на вниманието на пловдивчани и гостите на града нещо изключително. За първи път са изкарани истинските мощи на светци, съхранявани в Арменската църква.

На вниманието на ценителите на изкуството пък на първия етаж в музея е разположена фотоизложба "Избрано от Кукерландия" от Ямбол.

Европейската нощ на музеите и галериите в Пловдив съвпадна и с други интересни събития през почивните дни. Римският стадион за втора поредна вечер стана арена на гладиаторски битки. Момчетата и момичетата от Сдружение за антични и средновековни реконструкции "Сила" предлагат въстановки на древни ритуали и борби в рамките на Античния пролетен фестивал. Той продължава и утре от 18 до 21 часа.

По малката главна продължава изложението на майсторите от големия Балкански панаир на занаятите.

Нощта няма край, защото нуждата от изкуство, красота и любов е вечна...

Още снимки вижте ТУК!