Старозагорец пя във Вашингтон за 100-годишнината от рождението на Борис Христов

Оперният бас Генко Гешев е възпитаник на Музикалното училище в Стара Загора

В Посолството на Република България във Вашингтон на 9 май 2014 г. се проведе концерт на оперния певец Генко Гешев (декан на Вокалния факултет на Университета Дюкейн в Питсбърг, Пенсилвания) и пианиста Иво Калчев. Проявата бе част от Националното честване на 100-годишнината от рождението на легендарния бас Борис Христов.

Програмата на концерта на 9 май т.г. в Посолството на Р. България в американската столица включваше избрани песни и оперни арии от репертоара на великия български бас Борис Христов, изпълнени от Генко Гешев, който е и професор по оперно пеене в Университета Дюкейн в в Питсбърг.

Оперният бас Генко Гешев завършва Музикалното училище в Стара Загора и оперно пеене в Държавната музикална академия "П. Владигеров" малко след голямата промяна. Прави няколко запомнящи се роли и специалистите у нас единодушно го нареждат сред обещаващите гласове. По съвет на приятели се установява в Питсбърг, където има голяма българска общност. В началото Генко Гешев се издържа с частни уроци по пеене. По-късно получава покана да води клас във вокалния факултет на местния университет "Дюкейн", където той години наред подготвя млади оперни певци от цял свят. След като всички оценяват класата му, той печели конкурса и за ръководител на Факултета по оперно пеене в университета "Дюкейн".

Пианистът Иво Калчев започва успешната си кариера в България, а през последните десетилетия живее в САЩ. Там концертира, преподава, организира музикални събития. В момента е и преподавател по пиано в Католическия университет във Вашингтон. Води майсторски класове в цял свят, включително в Корея, Китай, Сингапур и др. Бил е и в журито на конкурса „Млади музикални дарования", провеждан в НМУ „Любомир Пипков", като е канил лауреатите от негови предишни издания да изнасят концерти във Вашингтон и Ню Йорк.