Категорична е необходимостта от пътна карта за политиците ни към и в Европа

България преди всичко трябва търси и намира националните си интереси и на тази база да решава отношенията си с другите държави, смята Росица Янакиева

Категорична е необходимостта от пътна карта за политиците към и в Европа, за да засилим ролята на България в Европа и ролята на Европа в България. Това коментира в дискусионното студио на радио К2 кандидатът за евродепутат от листата на АБВ Росица Янакиева.

Янакиева смята, че богатството на ЕС се състои в многообразието, което има всяка една държава членка. За разлика обаче от старите членове, България влиза в ЕС с много натрупани проблеми – резултат от 20-годишен преход, с разрушена икономика и разсипано селско стопанство. Влязохме с един лош старт, каза Янакиева. Според нея водилите преговорите за присъединяването на страната ни към ЕС подлежат на критика заради договорените условия. Тя подчерта, че ЕС дава много възможности за развитие, но той нито повишава заплати, нито дава пенсии. Може обаче с предоставяните от Европа възможности да се създаде среда у нас, за да заработи икономиката. Според Янакиева, от особена важност е България да влезе в европейското икономическо пространство. В крайна сметка обаче решенията за България трябва да дойдат от българската държава, категорична е тя.

България преди всичко трябва търси и намира националните си интереси и на тази база да решава отношенията си с другите държави, смята Росица Янакиева. Тя уточни, че като държава член на ЕС, интересите ни трябва да бъдат пречупени и през тези на Европа. Що се отнася до българското представителство в Европейския парламент, трябва всички наши депутати да се обединят около няколко основни ценности и да ги защитават – социалните политики и икономически политики и сигурността. Това са неща, за които българските представители в ЕП трябва да бъдат единни, в полза на България и българските граждани, категорична е Янакоева.

В ефира на радио К2 Янакиева коментира, че резултатът от досегашната дясна политика и управление на ЕП е видим и това е финансовата криза. Тя изрази надежда политиците от лявото политическо пространство да бъдат достатъчно убедителни в интерес на една по-социална Европа.