Ако правителството беше предаване, с този рейтинг да е свалено от ефир

Политика

18-05-2014, 13:55

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Радан Кънев: Доказахме, че БСП са национални предатели!

Меглена Кунева: Вотът за мен ще изтегли цялата листа на РБ, винаги изпълнявам обещанията си

Кунева: Искам отговор от Станишев за "Южен поток"!

Меглена Кунева: Вярвам в Европейския съюз!

Меглена Кунева в Стара Загора: Ако живеем умно, ще живеем богато

Кунева и Калфин: Издигането на Пеевски за евродепутат е скандално

Кунева: Няма да си губя времето да отговарям на некомпетентните въпроси на Илияна Йотова

Важно е да бъдат изолирани и отстранявани политиците, които умишлено разделят хората - както прави БСП

БСП замесиха България в мащабна международна конспирация

Реформаторите уличиха БСП в корупция, граничеща с държавна измяна

Шпигел: Русия на Путин по пътя към чиста проба диктатура

Светослав Малинов: Хванахме управляващите по бели гащи

Кунева: БСП се опитва да се задържи насила и на всяка цена във властта

БСП, ДПС и Атака имат едва 12 % доверие на гражданите. ЕС вярва на България по-малко сега в сравнение с 2007 година, защото не се направиха никакви реформи. Това заяви водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева в предаването на Любен Дилов-син днес. Тя изтъкна, че в правосъдието, борбата с корупцията, битовата престъпност и купуването на гласове България драматично отстъпва то европейските стандарти, за което БСП носи политическа отговорност.

На последните избори има доказан 15% корпоративен вот плюс 8 % купен, по данни на „Трансперанси интернешенъл", припомни Кунева като коментира, че пренасянето на тези негативни практики в Европарламента не прави страните членки щастливи.

ЕС не осиновява България, допълни Кунева и коментира, че страната е била адекватна в стремежа си към членство и тогава още е била добре възприемана в ЕС, след което е спряла европейската си интеграция и получава "не" на всички следващи съюзи, които обединяват страните членки - и Шенген, и банковия съюз, и еврозоната.

Водачът на реформаторската листа подчерта, че енергетиката е най-чувствителната тема за Блока. От „Движение България на гражданите" искахме едногодишен мораториум върху енергетиката, за да може да се направи международен одит на ситуацията в сектора. Има редица проблеми в НЕК, БЕХ, ДКЕВР, има много финансови обвързаности и подозрения, които правят българския енергиен сектор силно зависим, обясни Кунева.

Европейският енергиен съюз може да допринесе за стабилизиране на българската енергетика и да даде глътка въздух за страната ни - 30 % по-евтин газ за индустрията и домакинствата са в интерес и на икономиката, и на потребителите, и на сигурността ни, обясни тя.

Кунева даде пример със самата сграда на медията, която излъчва предаването, която е финансирана по проект на ОП "Конкурентноспособност" за енергийно ефективно оборудване, което, по думите й, показва на практика ползата от еврочелнеството и политиките на ЕС.

На всяка крачка в България се вижда резултатът от еврофинансирането, защото 95% от публичните разходи у нас идват от ЕС, заяви Кунева. Когато виждам какво възможности изпускаме, е нормално да съм критична към всички правителсва и към сегашното на БСП за това, че половината от средствата от ЕС не са усвоени. Кунева беше категорична, че администрацията трябва да се професионализира, а позициите да се заемат с конкурси и подчерта, че популистките кандидати не говорят за това.

Евроскептиците, за каквито се предсатвят някои от българските политици, не познават ЕС дори на ниво викторина, какво остава да влязат в сериозни политически дебати и да могат да извършат реформи, заяви Кунева. Като цяло европейската политика има обаче облагородяващо действие върху българските политици, коментира също тя в отговор на въпрос за шансовете на български популистки политически водачи в Европарламента.

По думите на Кунева, въздържаността и търпението са големи политически добродетели и затова тя никога не ползав негативен език срещу опоненти и други политически сили. На въпрос за мястото на РБ в европейското пространство, Кунева отговори, че РБ се определя като център-дясно и споделя ценностите на ЕНП. Аз самата винаги съм била чувствителна къв свободата и правата на гражданите, а наши основни приоритети като реформатори остават работните места, енергийната независимост и финансовата дисциплина, добави Кунева.

БСП сега се опитва да се задържи насила и на всяка цена във властта, заедно с Атака и ДПС, при тази липса на доверие реформи не могат да бъдат направени и това обрича България на тежко недоверие от страна на ЕС, по думите на водача на листата на Реформаторския блок.