Уникална научна теория стои в основата на мащабния проект „Геоложки пулс“

Изложбата показва връзката на цивилизациите с геологията

Уникална научна теория стои в основата на мащабния проект „Геоложки пулс“ в Стара Загора и само посетителите на Регионалния исторически музей ще могат да се докоснат до разработката, дело на американския художник с български корен Йонко Иван (Стоянов).

„Геоложки пулс“е уникален международен, научно-художествен проект, чрез който авторът артистично транскрибира оригинална теория за връзката на цивилизациите с геологията на територията на България, прави мост между наука и изкуство с необичайната геолого-културоложка разработка, изложена до 16 юни 2014 г. в РИМ - Стара Загора.

По време на официалното откриване на 17 май, кметът Живко Тодоров приветства автора за избора да подреди изложбата именно в художественото пространство на Стара Загора. Нашият музей е уникален, дано привлече повече почитатели и повече хора да успеят да я видят, коментира той . Йонко Иван благодари за топлия прием и подкрепата на всички, допринесли за организацията на амбициозния проект.

В Геоложки Пулс са включени и артефакти, съхранявани в музея Стара Загора, служещи като доказателства в подкрепа на теорията, които ще бъдат показани следващата година в парижкия Лувър. 

Проектът „Геоложки пулс“ е прецедент в представянето на изкуство както у нас, така и в чужбина. Той наднича дълбоко в земята, богата на културни пластове, повлияни от световен природен хидрогеоложки феномен. Цел на събитието е да предизвика размисъл, за да се отговори на някои въпроси, относно фундаменталната ни връзка с натурата под нас. Какво ли ще се случи, ако променим енергийния източник, намиращ се дълбоко в недрата на земята? Дали ще се поддържа корена на човека жив, докато мигрира  в различните краища на планетата? Изследват се  различни творчески съдби, при смяна  на родната земя, върху която творецът израства и кодира определена чувствителност. Търси се какво е развитието на връзката между генерациите творци. Как се интерпретират уроците по творчество и как се моделират те, по-късно в художествени идеи. Как смяната на геолого-географската  зона, която има конкретен енергиен фон и той влияе върху физиологичните и психологичните функции на човек, се отразява на изкуството?

„Геоложки пулс“ се основава на теорията на 93-годишният учен- концептуалист Иван Стоянов, авангарден мислител, който сега работи в Торонто, Канада. Според него културата е феномен на природата, а ние сме обусловени на квантово ниво какво да харесваме, от така наречен световен хидрогеоложки поток, завихрящ се от Марианската падина, преминаващ като спирала през три континента – Азия, Европа и Северна Америка и стигащ до Северния полюс. Тази теория Йонко Иван визуализира със средствата на живописта, това са монументални картини, които са представени в изложбата в РИМ Стара Загора. Създателят на проекта проследява приемствеността на поколенията в изкуството сред академичните среди. Изследват се влиянията на природата в платната на академик Дечко Узунов, професор Найден  Петков, световно известният Христо Явашев. Във виртуалното изложбено пространство са намерили място и концептуални разработки в художествената литература на канадската специалистка в областта на литературните изследвания Яна Стоянова. В рамките на проекта, Йонко Иван разработва експеримент с младата и талантлива художничка, бесарабската българка Йона Тукусер, потомка на знатен род от обкръжението на Чингис Хан,от който започват съдбите на много царе и велможи. Кое прави техният ген толкова силен и устойчив, че стига до наши дни, за да се регистрира в творбите на артиста? Създателите на проекта предлагат обяснение чрез уникална научна теория, залегнала в основата на Геоложки пулс, който включва и платна на Иван Генов и Стоян Божилов. Някои от произведенията са предоставени от Националната Художествена Галерия, Галерия- музей Дечко Узунов, частна колекция Димитър Инджов, а събитието се осъществява с подкрепата на Държавният културен институт към Министерството на външните работи, община Стара Загора, «БУЛСТРАД»,  «ASP»  и сдружение «Различният поглед».

Изложбата е организирана и изцяло финансирана от Фондация за Изобразителен Синтез, подкрепена от авторитети в областта на природо- естествените науки, молекулярната биология, генетика, историци и творци, като проф. д-р Иво Кременски, проф. д-р Ирина Генова, проф. Ана Бояджиева, проф. Светослав Кокалов, доц. д-р Ана Арнаудова, Йово Панчев, Боряна Павлова, музикалната звезда Миленита и мн. др.

Като част от събитието на 27 май, чрез виртуална връзка ще бъдат проведени дискусии между участници от Националната художествената академия, НБУ и РИМ- Стара Загора.