Лекари: Надеждите са в Томислав Дончев. Заставаме зад него и ще помагаме

Моделът на финансиране на болниците е остарял

Изходът за здравеопазването в България е реформа на системата. Ако се продължава по същия начин, това ще завърши процеса на бавно издихание. Това каза водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев на срещата си с лекари от „Шейново“ и „Света София“ в залата на Първа градска болница. „Има един факт, които много от Вас не знаят, а трябва да го знаете. Той е свързан с възможността българското здравеопазване – държавните, общинските и частниците болниците могат да ползват европейски пари. Тази възможност обаче е пряко свързана с това, което правителството ще направи до 2016г. В настоящия програмен период 2014-2020г. има т.нар. предварителни условия и за сектор „Здравеопазване“ - извършването на реформи, основно концентрирана по отношение на ясно и категорично виждане на държавата за мрежата от болници“, подчерта Дончев. Той обясни, че ако управляващите не провеждат очакваните от Европейската комисия реформи, цялото европейско финансиране по всички оперативни програми ще бъдат спрени през 2016г. „Оперативна програма „Конкурентоспособност“, ОП “Регионално развитие“, ОП “Човешки ресурси“ - страната ни ще изгуби възможност да използва каквито и да е европейски пари“, заяви Томислав Дончев. По думите му, преведена на неофициален език, препоръката от страна на Европейската комисия гласи, че искат да им кажем нашето виждане до 2025г.колко и какви болници ще поддържаме в различните населени места в България. Според Дончев основно изискване е това да е устойчива визия, която да не се сменя всяка година, защото, когато дават пари за оборудване, не искат да инвестират 6-7 млн., а болницата след 2-3 г. да бъде закрита. Томислав Дончев обясни още, че експертите на ЕК твърдят, че болничната мрежа у нас е неефективна и не отговаря адекватно на вижданията на пациентите.

„Големият проблем е качеството на медицинската услуга, предоставяна в лечебните заведения. Когато си контактувате с властта не е зле да питате как правителството се готви да отговори на изискванията на Европейската комисия до 2016 да бъдат направени исканите реформи“, посочи Дончев. Той отбеляза, че не смята, че единственият е броят болниците у нас. „В нашата програма присъства категоричната позиция за демонополизация на НЗОК. Опитът показва, че монополният модел е лош. България е последната държава-членка в ЕС, която има подобен монопол. Освен това, когато се въведе истинска конкуренция, управляващите институции ще се държат по различен начин“, подчерта Томислав Дончев. Водачът на листата на ГЕРБ беше категоричен, че най-голямата заплаха за България е да остане без медицински персонал. По думите му единственият начин да ги задържим в България е увеличаване на възнагражденията на целия персонал. Според него фактори като отношението и условията на труд влияят на решението дали да останеш.

Томислав Дончев обясни, че като човек, който три години и половина отговаря за европейския пари в България, може да каже, че до голяма степен европейската подкрепа се е свеждала до инвестиции само в сгради и оборудване. По думите му, те са безспорно важни, защото българските болници имат нужда от високотехнологични уреди, но според него не са изпълнени докрай възможностите на Оперативна програма „Човешки ресурси“. „В края на 2012г. имахме много разговори с колеги от Европейската комисия. Мислехме през този програмен период, който тече в момента, за сметка на европейския социален фонд, да има мерки, свързани с продължаваща квалификация и преквалификация на медицинския персонал, изцяло покрити за сметка на Оперативна програма „Човешки ресурси“. Възможност, която се надявам да бъде използвана и в момента, въпреки всички трудности, които в момента България среща с Европейския съюз“, завърши Дончев.
Присъстващите лекари от различни лечебни заведения в София изказаха недоволството си от Националната здравно осигурителна каса и от недофинансирането на съществено важни медицински дейности. „Никой не знае колко стотинки НЗОК е отделила за труда на медицинския персонал. Ако не е Столична община, общинските болници ще фалират. Но Общината финансира само дейности извън НЗОК“, оплакаха се лекари. Те настояха пред Томислав Дончев за създаване на здравна карта и за възможност за финансиране от европроекти и на общинските болници.