Украйна готви иск за $ 100 млрд. в съд срещу Русия заради газа

Новините

20-05-2014, 06:18

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Президентът Турчинов твърди, че Русия е свикнала да се занимава с шантаж

Украйна подготвя иск срещу Москва за 100 милиарда долара в Международния арбитражен съд в Стокхолм. Целта на Киев е да принуди Русия да спре самоволно да повишава цените на газа и да компенсира загубите от агресията, съобщи украинският президент Олександър Турчинов, цитиран от “Обозревател”.

“Русия е свикнала да се занимава с шантаж. Газовото шантажиране - това е любима форма на натиск не само върху Украйна, но и върху други държави”, заяви Турчинов.

Руският външен министър Сергей Лавров изтъкна вчера, че споразумението на Словакия за реверсивни доставки на газ от Европа за Украйна не нарушава споразумението с Русия, съобщи Ройтерс. Досега Москва намекваше, че реверсивните доставки могат да нарушават словашкото споразумение с гиганта “Газпром”.

Преговорите за дългоочаквания газопровод между Русия и Китай са във финалната си фаза. Това заяви Владимир Путин в интервю за китайска медия преди визитата си в Шанхай, която започва днес, предаде ИТАР-ТАСС.

По новите тръби към Китай се очаква да тече по 38 млрд. куб. м газ годишно, а договорът ще бъде подписан за 30 години. Този обем на доставки от страна на Русия ще бъдат равни на една четвърт от настоящото потребление на Китай.