Кражба на трансформаторно масло остави Герман и Гара Искър без ток

За два дни са били регистрирани 6 подобни краби

В село Герман и Гара Искър останаха без ток, заради две кражби на трансформаторно масло. Те са били собственост на ЧЕЗ, съобщиха от дружеството, цитирани от агенция „Фокус”.
За периода 17 - 19 май неизвестни извършители източиха маслото от 6 трансформатора в района на столицата и София област.

„Вратата на трафопоста в с. Герман беше заварена, но това не е попречило на вандалския акт – в стената му е избита дупка и по този начин нарушителите са достигнали до трансформатора, обясни Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България. „30 домакинства останаха без ток. Трафопостът не е наша собственост, но ние предприехме незабавни мерки с цел да възстановим електрозахранването на клиентите в района. Пристъпваме и към монтаж на сигнално-охранителна техника на съоръжението.”

През 2013 г. от съоръжения на ЧЕЗ са откраднати 60 тона трансформаторно масло, а от началото на настоящата година до момента - 26 тона. От началото на 2013 г. щетите от кражби само на трансформаторно масло възлизат на 2,4 млн. лева. След източването на маслото съоръжението става неизползваемо и трябва да се подмени незабавно. В зависимост от типа трансформатор, смяната му струва между 10 и 30 хил. лв.

Подобни посегателства ощетяват не само дружеството, но и нарушават спокойствието на хората. Компанията напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.