Ковачев: Не бива да оставяме бъдещето си в ръцете на контролирания вот

Само едно активно гражданско общество може да провали плановете за задкулисно и безпринципно управление, подчерта кандидатът за евродепутат от ГЕРБ пред столичани

"Не бива да оставяме контролирания вот да определя бъдещето ни". Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на ПП ГЕРБ Андрей Ковачев, който разговаря днес с граждани в София.

"Само едно активно гражданско общество може да успее да маргинализира контролирания електорат, а оттам и да провали идеята на някои хора да управляват задкулисно и безпринципно", продължи той.

По думите на Ковачев е налице стратегия, която цели да накара хората да се отвратят от политиката и по този начин контролираните електорати на няколко партии чрез икономически натиск, купуване на гласове и чрез заплахи и страх да отидат да гласуват. "Това не трябва да се случва, затова нашата основна задача по време на цялата предизборна кампания е да обясним на гражданите колко е важна високата избирателна активност, защото когато отвратените не гласуват, отвратителните ще управляват", подчерта той.

Андрей Ковачев коментира, че България е силно изостанала в сравнение с другите страни членки на ЕС. "След 45 години комунистическа диктатура, която доведе до разруха във всички сфери на икономиката, след преврата, който самите комунисти извършиха и налагането на модел на преход, контролиран отново от структурите на тоталитарната държава, ние през 2014 година все още сме силно изостанали и България страда от това", заяви кандидатът за евродепутат. Ковачев акцентира, че Европа е решението на този проблем, защото чрез ефективното усвояване на европейските средства страната ни може да навакса годините на изоставане.

"Ние трябва да работим заедно, както българския парламент, така и правителството, местната власт и представителите на България в Европейския парламент, а не един срещу друг, защото това наблюдаваме в момента - българското правителство наказва регионите и общините, които са с кметове, избрани от ГЕРБ. Това е безумна политика, която не води до нищо добро", категоричен бе той.

Андрей Ковачев подчерта, че една социална пазарна икономика се гради на върховенство на закона, на борба с организираната престъпност и корупцията, изграждане на електронно правителство, минимизиране на възможностите на администрацията да спъва бизнеса. "Администрацията трябва да подпомага икономиката, да работи в полза на малките и средните предприятия и оттам чрез инвестиране в конкурентноспособни продукти и услуги да се повиши брутният вътрешен продукт на страната, да има повече данъци, които се събират в бюджета, а те да си използват за повече социални придобивки.

Само това може да гарантира повишаване на жизнения стандарт, а не популистките изказвания на разни новоизлюпени политици, които обещават неща, които няма как да се случат реално, защото не са генерирани от икономически растеж", обясни още той .

Ковачев беше категоричен, че ПП ГЕРБ е гарантът за европейското развитие на България, за спазването на законността и за привличането на повече перспективен бизнес в България от български граждани и чуждестранни инвеститори. "Ние трябва да използваме ефективно европейските средства, за да стигнат до регионите ни. Трябва да продължим това, което успяхме да направим за тези 3,5 години по време на управлението на ГЕРБ. Успяхме да направим много в инфраструктурен план. Един отрасъл, който е много важен, защото без инфраструктура няма няма как да има растяща икономика, няма как да се създадат работни места и няма как да има по-високи доходи", отчете кандидатът за евродепутат.

Той даде за пример положението в Северозападна България, който е един от най-изостаналите райони в страната, и в Европа, а това е така, защото там липсва инфраструктура.

По време на мандата на ГЕРБ се грижехме не само за столицата и големите градове, но и за по-малките общини, припомни Андрей Ковачев и даде като пример община Свиленград, в която са влезли над 90 млн. лева по европейски проекти по време на управлението на Бойко Борисов. "При желание за работа има възможност общините да се възползват от солидарните средства на Европейския съюз и те трябва да го правят. Правителството трябва да помага на местната власт за максимално ефективното използване на солидарните европейски средства, а не да им пречи", каза още той.