България трябва да има дългосрочна визия за реализиране на националните приоритети

Представители на бизнеса изразиха притеснения от тромавата администрация, липсата на работна ръка и квалифицирани кадри

Кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ Ева Паунова и народният представител Светослав Иванов проведоха среща с представители на малкия и средния бизнес в столичния квартал Овча Купел.По време на срещата, предприемачите споделиха за пречките, пред които е изправен техният бизнес. Много от тях изказаха притеснения от тромавата администрация, липсата на работна ръка и квалифицирани кадри. Представителите на бизнеса изразиха и съжаление, че им липсва информация относно достъпа до европейски средства за развитието на тяхната дейност и пряк контакт с институция, която да ги напътства при кандидатстване по програмите за финансиране от ЕС.

Относно проблема с липсата на квалифицирани кадри, Ева Паунова отбеляза, че е необходима цялостна реформа в образованието. "Важно е не само да имаме отличници, а млади хора с развита аналитична, критична и креативна мисъл. С бърза мисъл, които да имат ясна стратегия как да постигнат целите си, а това може да стане само чрез съвместна работа между институциите, учебните заведения и представителите на бизнеса“, посочи Паунова.
По отношение на финансирането от ЕС кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ посочи редица европейски програми за безвъзмездна помощ , свързани с развитието на конкурентноспособността и иновациите, мобилността и обучението на работниците. "Европа ни дава програми и проекти, но ние трябва да изградим стратегия, трябва да имаме визия как да реализираме националните си приоритети", заяви Паунова.

Тя също така изрази желание в бъдеще да организира среща между българските предприемачи и представители на европейските институции и експерти в сферата на малките и средните предприятия, с цел да се обмени опит и да се създадат контакти.