Министрите на ГЕРБ проправиха път до Брюксел, а сегашните ходят само на заседания

Последните дни в България се превръщат в някакво Балканско чудо за правене на избори

Последните дни в България се превръщат в някакво Балканско чудо за правене на избори. По-силни, по-нагли опити да се въздейства върху хората да не гласуват свободно, а да гласуват за конкретна партия, в моите спомени няма. Хората са заплашвани с всички възможни средства по най-бруталния начин. Прилича ми на отношение на феодален владетел, спрямо чието владение някой е пристъпил да отнеме част. Смазват хората навсякъде”. Това заяви кандидатът за евродепутат от ПП ГЕРБ Владимир Уручев, който днес се среща с жители на град Смолян.

По думите на Уручев с купуването на гласове може да се въздейства сериозно на българската политика. „ Има категория хора, които гласуват принудително, друга голяма категория - които не ходят да гласуват. И трета категория - които гласуват по убеждения и не са обхванати в схемите“, посочи Уручев, според когото най-трудно преодолимият проблем е негласуването.

„Като демонстрират отвращение към политиката или безразличие, те индиректно подкрепят цялата отвратителна система на купуване на гласове и принудителен вот.

Ето, затова в България има задкулисие“, допълни Уручев. „Този, който хвърля огромни средства, за да купи вот, да прави рекламни и медийни кампании, които по оценки на експертите минават 3 милиона, при условие че таванът за изборите въобще е 2 милиона, после ще иска да си ги върне. И вероятно схемата за връщането им, умножени в пъти, вече е разработена. Тези пари няма да паднат от небето, те ще са от нашия беден народ”, обобщи Уручев.
Според него отношението на Европа към България ще зависи от това колко българи са излезли да гласуват. Уручев припомни, че докато ГЕРБ беше в управлението, положи огромни усилия да възстанови доверието към България. „Това ни коства поне година и половина упорит труд. Министрите на ГЕРБ проправиха път до Брюксел, а сегашните ходят само на заседания или когато комисар ги покани да дадат обяснения. Лошият имидж на България ще означава, че първо ще бъдем контролирани до дупка. А това ще рефлектира в забавяне на всички програми и в ясен израз на недоверие към министрите и управляващите органи по европейските програми”, заяви кандидатът за евродепутат.