Кметът Живко Тодоров поздрави академичната общност и връчи наградите "Стара Загора"

Наградите се връчват по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24-ти май

В тържествена обстановка снощи в оперния театър в Стара Загора кметът Живко Тодоров връчи наградите „Стара Загора" и за първи път - наградата за ученици „Млада Загора“. Той поздрави академичната общност в града по повод 40-та годишнина на висшето образование.

На 24 май в 10.00 ч. на общоградския празник по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост - 24 май, честта да вдигнат националния флаг на пилоните пред Община Стара Загора ще имат Мариана Пенчева, Росица Димитрова, Елена Азалова, Дарин Петков, Дина Кочева и учениците от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер” - Иво Йорданов, Николай Кунов, Максим Бенишев, Атанас Кацаров, Неделин Тодоров и Драгостин Христов.

В раздел „Образование и наука“ индивидуалната награда получи Мариана Пенчева, директор на СОУ „Максим Горки” от 2002 г. Под нейно ръководство училището се превръща в предпочитано учебно заведение в Стара Загора и областта. Осъществени са контакти с Държавен институт по руски език в Москва, Професионално училище по селско стопанство и туризъм в гр. Гап, Франция. Активен общественик, член на инициативни комитети, председател на общинската и областната организация на Съюза на работодателите в системата на образованието в България.

Колективната награда за Педагогическия колектив на Целодневна детска градина  №68 „Патиланско царство” прие директорът Росица Димитрова. Колективът при ЦДГ № 68 „Патиланско царство” постига високи резултати в организацията на възпитателно-образователния процес чрез използване на иновативни методи на обучение. Педагозите притежават висок професионализъм и квалификация. Участват в национални и международни конференции и форуми, в общински и национални прояви и конкурси.

Носител на индивидуалната награда в раздел „Култура и изкуство“ е актрисата Елена Азалова – за нейното емблематично присъствие в творческия живот на ДТ “Гео Милев“, за най-пълноценното й  участие в духовния живот на Стара Загора  и  за високите оценки  на национално ниво за  постигнатите професионални успехи и осъществени  актьорски предизвикателства.

Колективната награда беше присъдена  на Държавен куклен театър Стара Загора за завоюваните  високи художествено-творчески постижения в духовния живот на Стара Загора  и цялостното  му присъствие  в националното културно пространство като една от водещите трупи – новатори и експериментатори, с безспорен  принос  за издигането на Стара Загора в Европейска столица на кукленото- театрално изкуство за възрастни. Наградата получи директорът Дарин Петков.

Дина Кочева от ГПЧЕ „Ромен Ролан” получи индивидуалната награда „Млада Загора“ в раздел „Образование и наука“ за петото си поред класиране на Националния кръг на олимпиадата по френски език, призната за лауреат на олимпиадата с най-висок брой точки.

Екипът от ученици на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер” заслужи колективната награда „Млада Загора” за разработен проект, класиран на първо място на Национален конкурс „Аз мога да строя”.

Грамоти от кмета Живко Тодоров получиха ученици, постигнали призови места в конкурси, олимпиади и състезания: Калина Стефанова, Ния Кондева, Мария-Луиза Колева, Даниел Любомиров и Николай Тилев от ГПЧЕ „Ромен Ролан”; Божидар Динков, Иван Бадолати, Пламен Цочев, Румен Стефанов, Ева-Мария Вълчева, Христомир Рашев, Нелина Колева, Михаела Славова, Станислав Узунов, Кристън Иванова, Йончо Дойнов, Цветелина Желевска, Николай Желевски и Николай Койнов от Частно СОУ „Нов век”; Ясен Гочев, Любен Карбанов, Михаил Михов от Второ основно училище „П.Р.Славейков“.

Благодарение на вас и вашата дейност хиляди млади хора са получили образование и бъдеще в нашия град, обърна се Живко Тодоров към академичната общност в Стара Загора. Вие им давате светлина и просветление, перспектива и бъдеще. Без вас градът би бил дълбока провинция. Благодарение на вашата работа имаме един от най-качествените университети в България. Благодаря на ръководството, което втори мандат развива много добре университета. Уверявам ви, че можете да разчитате на нашата подкрепа и занапред. Благодаря ви от името на всички старозагорци, каза още кметът.

Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков удостои с почетното звание “доктор хонорис кауза” проф. Николай Тодоров за неговите успехи в областта на животновъдството и аграрните науки, за международната му слава на почитан и уважаван специалист. Със специални отличия бяха удостоени преподаватели с принос в утвърждаване името и авторитета на университета през годините.

Тържествената вечер завърши с голям концерт с участието на артисти от Старозагорската опера, които изпълниха арии и фрагменти от опери на Бродин, Чайковски, Верди, Мусоргски и др.

Обществени и професионални организации, творчески формирования, както и граждани на Община Стара Загора направиха своите мотивирани предложения за връчване на наградата „Стара Загора“ за постигнати високи художествено-творчески постижения в духовния живота  и в сферата на образованието и науката.

В раздел „Образование и наука“ за индивидуалната  награда бяха номинирани още Росица Димитрова – директор на ЦДГ №68, Недялка Табакова – старши учител ЦДГ №68 и Йоанна Димитрова – директор на ЦДГ №10.

Номинации за индивидуалната награда в раздел „Култура и изкуство“ имаха и художникът Христо Танев, арх. Петър Бакърджиев, праисторикът Петър Калчев и поетът Таньо Клисуров.

За колективните награди не са постъпвали повече от една номинация. Носителите на наградите бяха определени от комисия, назначена от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.