Нередности в изборния ден и в Троян, Благоевград, Габрово, Смолян, Пазарджик

Масово купуване на гласове

Предизборният щаб на ПП ГЕРБ - Троян подаде жалба, че в нощта на 24-ти срещу 25-ти май, върху агитационни материали на ГЕРБ са поставени стикери с надпис „НЕЗАКОНЕН АГИТАЦИОНЕН МАТЕРИАЛ ПОСТАВЕН В ДЕНЯ ЗА РАЗМИСЪЛ“. Върху стикерите са изписани и телефонните номера на председателя на предизборния щаб на ПП ГЕРБ – Троян и на бившия председател на ПП ГЕРБ – Троян.

Поставените стикери са в ярки, привличащи вниманието цветове, които имат за цел да въведат избирателите в заблуда, предвид факта, че агитационните материали са поставени в допустимото от закона време и на места, определени със заповед на кмета на град Троян.
След проведени разговори е изяснено, че стикерите са поставени по нареждане на председателя на предизборния щаб на БСП.

ПП ГЕРБ-Благоевград подаде жалба до РИК-Благоевград. В Благоевград, в района на секция № 40, която се намира в Седмо СОУ „Кузман Шапкарев” има разпространени агитационни материали на ПП „България без цензура”, Коалиция „Реформаторски блок”, ПП “Коалиция за България“ непосредствено пред сградата, в която се намира изборната секция, което е нарушение на разпоредбите на чл. 184, ал. 1 от ИК.
Областният координатор на ПП ГЕРБ в Пазарджик Дончо Баксанов подаде сигнали към Районната избирателна комисия за нарушения на Изборния кодекс.

В единия сигнал се посочва, че в двора на ОУ „Любен Каравелов“ в гр. Пещера, се извършва неправомерна агитация на избиратели, като две групи мъже им раздават затворени пликове непосредствено преди да упражнят правото си на глас. Подаден е сигнал и че в секция № 8 -“Турското кафене“ гласуват избиратели, които преди това преминават през намиращата в близост сладкарница и биват отмятани в специални списъци. Г-н Баксанов е сигнализирал Районната избирателна комисия в Пазарджик, затова че Фрук Нуриев от ДПС, заместник-председател на секция 151, намираща се в село Алеко Константиново, не стои на работното си място, напуска системно територията на секцията и транспортира избиратели от селото.

ПП ГЕРБ - Габрово подаде жалба до РИК-Габрово. В секция № 49 в Община Севлиево, с.Душево по време на изборния процес, от личните вещи на лице, отишло да гласува, изпада копие на интегрална бюлетина (идентична с тази, която се използва по време на изборите) с отбелязан в нея знак в квадратче с №29.
Констатираното нарушение е сериозно и предполага протичане на контролиран вот в полза на определена партия – участник в изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

От предизборния щаб на ПП ГЕРБ в Смолян подадоха сигнал до Районната избирателна комисия в града, във връзка със съмнения за купуване на гласове. В жалбата е посочен регистрационен номер на автомобил около който е забелязано струпване на много хора.