Потрес: Българи в Кипър под ромска атака за вота в избирателна комисия

В последния момент подменят председател на секция в район с най-голямата ромска диаспора

Баща и син се оказали председател на секционна избирателна комисия и застъпник, в район Паралимни, в Кипър. Това била зоната с най-голямата ромска диаспора на острова, по-известна сред българите там като "Факултето".  И двамата  мъже обаче са членове на ДПС. Партията пък имала най-много застъпници в района. За това алармираха в редакцията на BurgasUtre, българи живеещи в Кипър. За промяната в последния момент те са подали сигнал до ЦИК.

Българите в Кипър са сигнализирали за подмяна на председателя на секционна избирателна комисия в ромския район. Това станало буквално в последния момент - на 23 май. 

„За всичките 7 секции  в Кипър председателите на комисиите са кадри на МВнР, командировани на острова. В район Паралимни, в който има над 5000-на ромска диаспора бе определен за председател човек от тази общност”, се казва в писмото до ЦИК, препратено до BurgasUtre.

До  22 май в състава на комисията е фигурирало официално името на Маргарита Николова, председател на СБК - район Паралимни.  Ден по-късно,  на г-жа Николова е съобщено, че с грама от ЦИК за председател на комисията е назначен Рангел Манчев.

Източник, пожелал анонимност, съобщи за BurgasUtre, че наблюдателите от въпросната партия в Паралимни са най-многобройни. Сред тях е и бащата на председателя Манчев.

„Предвид, че във всички градове председателите са от МВнР, защо в Паралимни е назначен, в последния момент местен човек, от ромски произход. Да разбираме ли, че на нас, които години наред изнасяме изборите на гърба си не ни имат доверие и ни пращат хора от България, а в Паралимни сменят член на комисията и в момента я оглавява човек от района от ромски произход?”, се пише още в писмото до Централната избирателна комисия.