Украйна избра Петро Порошенко за президент. Новият кмет на Киев е Виталий Кличко

Новият президент на Украйна е сладкарският магнат Петро Порошенко. Той беше избран още на първия тур с над 57% от подадените гласове. Окончателните резултати ще бъдат обявени по-късно днес, но победата му остава вън от съмнение.

Кандидатът на партия "Отечество“ Юлия Тимошенко призна поражението си. Тя е на второ място, но с доста по-скромен резултат - 12,39%.

Партията на регионите на сваления президент Виктор Янукович обяви, че признава президентските избори в Украйна за състояли се, а новоизбраният президент - за легитимен.
 
Според властите в Киев избирателната активност е била много висока, но в Донецка и Луганска област са отворили едва около 20% от секциите. Проруските сепаратисти там бяха обявили, че няма да позволят провеждането на избори.

За кмет на Киев беше избран лидерът на партия УДАР Виталий Кличко.

Порошенко обяви, че Киев има кмет още на първи тур и това е Кличко. Според новия държавен глава парламентарните избори трябва да са още тази година. На въпрос как ще се справи с кризата в Източна Украйна, Порошенко отговори:

Моето първо посещение ще бъде в Донбас, за да говорим с хората в Донбас. С тези хора, които не носят оръжие, ние винаги сме отворени за преговори, за да гарантираме тяхната сигурност, техните права, в това число и да говорят на езика, на който желаят.

Подобен отговор даде по-късно и новият кмет на Киев Виталий Кличко:

Разбира се, ние сме готови да дадем повече права на регионите. Езиковият проблем е създаден отвън. Ние се разбираме много добре и украинци, и руснаци и това не може да е причината да се хващат оръжията. Ние трябва да разговаряме.

Порошенко се ангажира да продължи проевропейския път на Украйна. Той заяви, че никога няма да признае "окупацията на Крим" от Русия.