Затворник даде под съд шефа на пандиза заради 10 дни карцер

Наказали го за намерени GSM-и в килията

Бургаски затворник даде под съд Началника на затвора, задето му наложил да лежи 10 дни в карцера. Наказанието е било издадено, след като при проверка в килията на затворника Р.Д.К. са били открити два мобилни телефона „Nokia”  2104 и „Motorolla C 115” със сим-карта на „Глобул b-connect” и зарядно устройство за „Nokia”. Телефоните са били намерени в леглото на затворника, увити в хавлия. Това става ясно от заведеното в Бургаски Районен съд наказателно частно дело с №59 по описа за 2014 г.

Затворникът се е явил лично в съдебното заседание. Той твърди, че заповедта за наказание, издадена от директора на затвора била незаконна, защото намерените телефони не били негови, а на друго лице – някой си Илия Генов. От ръководството на бургаския затвор обаче са представили доказателства, според които наказаният е водил разговори по откритите телефони в леглото му със съпругата си. В крайна сметка затворникът е загубил делото срещу директора на пандиза. Районният съд е излязъл с определение, с което е  потвърдил заповедта за наложено дисциплинарно наказание „Изолиране в наказателна килия” за срок от 10 денонощия срещу Р.Д.К. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Магистратите мотивират решението си така: „При така установените обстоятелства, частично признати и от жалбоподателя, съдът намира, че Р.К., в качеството си на лишен от свобода, е извършил дисциплинарно нарушение по чл. 96, т. 3, вр. 97, т. 1 и т. 3, пр. 4 от ЗИНЗС, като внесъл и държал при себе си неразрешени предмети – мобилни телефони, сим-карта и зарядно устройство. В случая въпросът чия собственост са забранените вещи е ирелевантен за спора, тъй като е установено по категоричен начин, че К. упражнявал върху тях своя фактическа власт и ги е ползвал по предназначение, с цел да осъществява контакти с лица извън Затвора гр. Бургас. С оглед съставомерността и тежестта на извършеното дисциплинарно нарушение съдът намира, че законосъобразно и обосновано на жалбоподателя е било наложено дисциплинарно наказание по чл. 101, т. 7 от ЗИНЗС, а именно „Изолиране в наказателна килия“ за срок от 10 денонощия. Дисциплинарното производство е протекло при спазване на установените в ЗИНЗС процесуални правила, заповедта за налагането на наказанието съдържа подробно и точно описание на нарушението и определеното наказание е в рамките на предвиденото от закона, поради което съдът намира, че липсват основания заповедта да бъде отменена”.