4 от общо 17-те мандата за евродепутати на България са наложени с манипулиран вот

До предсрочни парламентарни избори може да се стигне

Резултатът, който АБВ постигна на евровота е неудоволетворяващ и далеч под нашите очаквания. В голямата си част той се дължи на стимулираната от големите политически сили ниска избирателна активност. Техните водачи на листи отсъстваха от дебата за Европа. ГЕРБ на практика не предложи никакви управленски идеи. Ръководството на  БСП пък съсредоточи всичките си усилия към провеждане на кампания без ясна цел, която също да гарантира отлив на избиратели, за да може до урните да отидат само твърдите партийни ядра. Тази стратегия е и в основата на драматичната загуба на социалистите. Техните лидери от „Позитано“ не осъзнаха, че демонстрират управление, белязано с високомерие и знака на корупцията. Не разбраха, че подобно поведение отчуждава хората от политиката и на практика все повече от гражданите у нас предпочитат да не гласуват. Това заяви в ефира на ТВ „Европа“ евродепутатът и водач на листата на АБВ за вота за европарламент проведен на 25 май Ивайло Калфин. Според него манипулирания вот, под формата на корпоративен натиск и купуване на гласове, е изиграл решаващо значение  при определянето на поне четири от мандатите за евродепутати на България.

В отговор на въпрос Ивайло Калфин коментира и ролята на по-ниския праг за преференцията на тези избори. По думите му това е стъпка в правилната посока, която дава шанс за мажоритарен избор. Куриозните резултати при БСП, където петнайстия в листата на практика измести нейния водач, според Калфин могат да имат много обяснения. Подобно развитие на нещата би могло да се получи и при опит, определени предварително заявени гласове, да се покажат като процент в резултата на определен район. Когато това се направи без планиране и в няколко региона на страната групи маркират един и същ номер преференция, за да се “заявят“ в извадката, може да се стигне и до изненади, посочи той.

В заключение Ивайло Калфин коментира и възможностите за предсрочни парламентарни избори. Според него до тях може да се стигне по три пътя. Ако ДПС случайно реши да се откаже от настоящата формула за управление, ако „Атака“ оттегли подкрепата си за осигуряването на кворум в НС или чрез  нов натиск от страна на улицата.