До юни решават дали да се купи нов изтребител за ВВС (СНИМКИ+ВИДЕО)

Отбрана, антитероризъм и сигурност са основните акценти на откритата днес международна изложба "Хемус 2014"

До края на юни Министерски съвет по предложение на Министерството на отбраната трябва да реши дали да се купи нов многоцелеви изтребител за българските ВВС или досегашните руски МиГ-29 да останат на въоръжение. Ако бъде решено да се придобие нов боен самолет, то това ще отнеме три години. Това е времето от сключването на договора до получаване на новите изтребители. След това ще трябват още две години, за да може да се използва новата техника ефективно, съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов.

62 фирми участват на "Хемус", като от тях 46 са българските и 16 са чуждестранните. Изложителите са от 10 държави, сред които Австрия, Германия, САЩ, Франция, Швейцария, Италия, Турция и Чехия. Много са новостите, които компаниите представят на изложбата, която се провежда на всеки две години. Сред тях са автомобили за заглушаване на мини, който може да бъде изпълнен и в бронирана версия; робот за обезвреждане на бомби, индивидуално модерно снаряжение на войника, съвременна техника и системи за комуникация.

Развитието на отбранителната промишленост е тема и на Индустриалния форум, който се провежда днес следобед. Представители на държавни институции, фирми, научни институти и висши училища ще дискутират нови проекти, които да дадат възможност на българските предприятия да станат доставчици на световни производители, да увеличат износа  и да участват в европейския пазар на отбранителни продукти и услуги. В програмата на Индустриалния форум са включени дискусии за приоритетите на различните видове въоръжени сили и по-доброто взаимодействие с индустрията, както и за повишаване на ефективността на отбраната и сигурността според решенията на Европейския съвет от срещата на високо ниво през декември 2013 година.

Двете прояви открояват "Хемус 2014" като делови форум с голямо значение за отбранителната промишленост и за различни отрасли, свързани с нея. Очакваме голям интерес към изложбата, тъй като ще покаже най-добрата техника и хай-технологии, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.         

Изложението се организира от фондация "Хемус '95" под патронажа на Министерство на отбраната и Mинистерството  на икономиката и енергетиката.  Основни партньори са Международен панаир Пловдив и Сдружение "Българска отбранителна индустрия".