Фандъкова ще помогне на Загреб при изграждане на метрото в хърватската столица

София и Загреб сключиха договор за сътрудничество в няколко области

Градоначалниците на София и Загреб Йорданка Фандъкова и Милан Бандич се договориха да си сътрудничат по време на изграждането на метрото в хърватската столица. Ще бъдат изпратени наши експерти в Загреб, които да консултират колегите си по проекта. На срещата присъства и посланикът на България в Загреб Таня Димитрова.


По време на разговорите бяха обсъдени и други области за съвместна дейност, като култура и туризъм. София и Загреб ще участват в съвместни проекти, както и в размяна на изложби и събития, свързани с културно-историческото наследство на двата европейски града. Ще бъде разработен съвместен туристически маршрут.


Кметът на София Фандъкова благодари на г-н Бандич за осигуреното от загребското кметство ваканционното летуване на български ученици от пострадалите от земетресението райони от София преди две години и отправи покана децата на Загреб да посетят нашия град.
По време на разговорите посланикът на България в Хърватия Таня Димитрова постави въпроса за възможността да бъдат поставени на реципрочен принцип в столиците скулптури на знакови личности от двете държави.


Кметът Фандъкова посети Музея за съвременно изкуство в града и разгледа залите за експозиции и събития. По време на разговорите си с мениджъра на музея столичният кмет предложи размяна на изложби на млади автори . Български художници ще гостуват в новоизградения център на модерното изкуство, а още през есенната на тази година в нашата столица ще могат да се видят творби на съвременното хърватско изкуство.


Фандъкова и Димитрова посетиха и българската църква „Свети Георги” в Загреб. Тя е предоставена от католическата църква на българската общност.


Кметът на София Фандъкова присъства на изложба на известната авторка Наста Роич и на симфоничен концерт по повод празника на град Загреб.