Пчелар №1, който се самоуби в Добрич бил затънал в дългове, а пчелите мрели

Мисия Добрич

01-06-2014, 09:31

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мъж се застреля в центъра на Добрич

В петък един от най-известните пчелари в България - 55-годишният Милан Миланов, се застрелял в дома си на ул. "Цар Петър" №2 в Добрич. Полицията в града бе категорична, че няма следи от престъпление, а смъртта е настъпила след изстрел от упор със законно притежавана ловна пушка. След няколко закани да посегне на живота си, той го направил в малкото килерче на апартамента си, натискайки спусъка с ръка, пише  24chasa.bg.

Трагедията обаче предизвика истински шок сред местните хора. Тези, които са познавали Миланов, все още не могат да повярват и още мислеха, че е слух. Янко Янков - друг известен пчелар от Добрич, бе потресен и въобще не искаше да говори за трагедията, разиграла на ул. "Цар Петър".

 "Явно това не е черен хумор. Миланчо, както всички му казвахме, го е направил. А пък беше душа-човек. Колко съвети ми е давал за пчелите, не мога да му се отблагодаря", припомня си със сълзи в очите Георги Донев - друг приятел на Миланов и също запален пчелар.

 Той допълни, че Милан се занимавал професионално с пчеларство от 16 г. Бил един от първите лицензирани у нас производители на пчели-майки, на пчелен прашец, прополис, пчелно млечице и други продукти.

 

"Сигурно е обиколил цяла Европа. Ходи по конференции и фестивали на медопроизводителите в Словения, Франция, Холандия, Италия. В Италия се срещнал с производители на поточни линия за производство и пакетиране на мед и пчелни продукти. Закупи няколко инсталация с цел да произвежда продукти по европейски сатдарти и да изнася в чужбина. Чудихме се как издържа финансово, защото заедно със съпругата си заложиха цялото си недвижимо имущество в Генерал Тошево, в Добрич и в с. Росица, за да може да изтегли кредити от няколко банки. Мечтата му бе да достигне заветната цифра 1000 кошера. Успя да достигне 600, които разполагаше в селата Росица и Пчеларово, като ги въртеше из цяла Добруджа, когато започнат да цъфтят слънчогледа, рапицата, липата. Пчелната му къща бе оборудвана изцяло с техника на италианската фирма "Лега". Участваше в два проекта по линия на "Сапард" и Jobs", допълни Донев.

 Той потвърди че Милан Миланов бил и ловец и имал пълно ловно снаряжение, но рядко му оставало време да нарами пушката, за да обиколи ловните полета из Добруджа.

 Самоубилият се Миланов се оказа чединственият в региона, който притежава златен дубъл - призовете "Пчелар на Добруджа 2004" и "Пчелар на България 2007".

 По пчелите го запалил баща му и Миланов стартирал с 60 кошера в родното си село Росица. Постепенно достигнал до 600 кошера, но болести ударили пчелите му с 30%. Това го отчаяло, защото бил затънал в дългове със стотици хиляди евро. Нямал възвращаемост, а кредиторите му му дишали във врата.

 "По начало Миланчо бе малко припрян и нетърпелив. Искаше да постигне нещо сега и на момента, а не в бъдеще. Като закъса и пчеларството му стана много нервен. Затвори се в себе си или говореше на висок глас, сякаш се кара с някого. Никой обаче не вярва, че е могъл да посегне на живота си. Като ужилени сме", заключи Георги Донев.