Властта се опитва да манипулира хората! Защо поскъпването на парното е шоково?

Според дружествата регулаторът вдига цената на парното, за да държи по-ниска цената на тока

Поскъпване на парното с 10% е шоково и ще доведе до отлив на клиенти. Това казаха от Асоциацията на топлофикационните дружества у нас. От там обявиха още, че топлото не трябва да поскъпва с повече от 5-6% наведнъж, а цените трябва да се увеличават стъпаловидно през следващите 10 години, информира Нова тв.

Идеята на енергийния регулатор е цените на топлото в различните градове да се повишат с между 6 и 20% от 1-ви юли или средно с 10 на сто за цялата страна. Според дружествата обаче регулаторът вдига цената на парното, за да държи по-ниска цената на тока, защото намалява тарифата за високоефективното производство на електричество от топлоцентралите.

"Увеличаване цената на топлинната енергия с между 6 и 20% е непосилно за хората. Ще има отлив от парното извън София, което ще е пагубно за всички нас", категоричен е Тодор Николов от доставчика на енергийни услуги Далкия-Варна.

Според Илия Николаев от Асоциация на топлофикационните дружества в България трябва да се приложи политика на стъпаловидно увеличение на цените в рамките на 5 или 10 години, а не така "шоково".