Колония от рядък вид птици се завърна в Атанасовското езеро край Бургас след 18 години

Животът

04-06-2014, 13:37

Снимка:

burgasutre.bg

Автор:

Явор Томов

Всичко от Автора

Колония от 40 до 50 двойки гнездящи дебелоклюни рибарки е наблюдавана в Атанасовката езеро в Бургас. Последната официално публикувана информация за гнездене на вида в Бургас е от преди 18 години, когато на това място са гнездили едва шест двойки дебелоклюни рибарки. Завръщането на дебелоклюната рибарка, като гнездящ вид, в най-плиткото бургаско езеро бе открито по време на редовните наблюдения на състоянието на езерата, извършвани от Българско дружество за защита на птиците.

Справка в литературата показва, че за последен път в толкова голяма численост дебелоклюни рибарки са гнездили през още по-далечната 1982 година и след това популацията на вида в Атанасовско езеро рязко намалява. Днес дебелоклюната рибарка снася и мъти яйцата си заедно с над 300 двойки саблеклюни, които са постоянни обитатели на соленото езеро.

По същото време в езерото са видени и регистрирани тънкоклюни чайки, за които експертите обаче само предполагат, че гнездят на това място. Все още не може да се каже със сигурност дали и тези чайки са избрали езерото за място, на което да отгледат своето потомство. Видът е наблюдаван да гнезди тук само два пъти. Единият през 1996 г. и след това през 2012 г. „Поне две двойки с гнездово поведение наблюдавахме сред колонията от саблеклюни” разказват свидетелите на наблюдението.

Характерната за Атанасовско езеро гривеста рибарка отново е загнездила на изкуствените платформи в южната част на лагуната и една малка колония от осем двойки се е заселила върху един от дървените наколни острови. През май и юни Атанасовско езеро, водоемите в защитена местност „Пода” и езерото Вая се превръщат в родилни домове на много видове водолюбиви птици. В момента размножителният сезон при тях е в разгара си. Затова и мониторингът на езерата през тези месеци е съсредоточен именно върху размножаващите се видове.