Синът на шофьора, премазал Паоло, в шок, съседи казват, че бил в джипа на баща си

Новините

05-06-2014, 06:15

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

На 2 юни към 19,10 ч малкият Паоло бе прегазен от джипа на бизнесмена Сапунджиев и почина на място.

Синът на Георги Сапунджиев, който прегази 4-годишния Паоло Иванов на пешеходна алея в Стара Загора, бил в шок от случилото се. Момчето е шестокласник. Директорката на СОУ “Васил Левски” Лина Борисова, пред което се разигра трагедията, не потвърди дали Александър Сапунджиев е техен ученик.

На 2 юни към 19,10 ч малкият Паоло бе прегазен от джипа на бизнесмена Сапунджиев и почина на място.

В с. Змеево, откъдето е фамилията на прегрешилия шофьор упорито се говори, че Александър бил в джипа до баща си по време на фаталната маневра. Това чул и кметът на селото Никола Пеев.

Като лоша поличба там приемат и това, че 2 дни преди нещастието съпругата на Сапунджиев Десислава си счупила ръката.

Разследащите мълчат по въпроса. Те не потвърждават и друг слух - че Георги Сапунджиев навлязал в пешеходната зона с джипа си, за да си купи пуканки от павилионче пред училището.

Свидетелите на инцидента във фаталната вечер обаче не споменаваха нищо за момче в джипа в разказите си.

Вчера стана ясно, че Сапунджиев е бит от свидетели на трагедията. Това е заключението на неврохирурга д-р Стефан Шишков. Полицаи най-напред прибират в ареста шофьора, но към 22 ч го отвеждат в Университетската болница “Проф. д-р Стоян Киркович”, защото се оплакал от болки в главата и повръщал. 45-годишният мъж е настанен в клиниката по неврохирургия, но понеже е задържан с прокурорско разпореждане за 72 часа, е вързан към болничното легло с белезници, а пред стаята му стои охрана.

“Преглед на скенер потвърди, че Сапунджиев има комоцио. Той е със спукано тъпанче на лявото ухо, има охлузна рана от удар с камък отдясно на главата, както и наранявания по тялото и крайниците. Казва, че по ухото бил ударен с юмрук или шамар от непознати хора. Не помнел моменти от това, което се е случило”, каза вчера пред “24 часа” д-р Шишков.

Лекарите дават антибиотици на шофьора. Те се канят да го изпишат утре от болницата, когато той отново ще бъде върнат в следствения арест. Тогава изтича и 72-часовото задържане, след което прокурор ще прецени дали да поиска от съда той да остане постоянно зад решетките.

Очевидци разказват, че отначало той явно не осъзнал какво е сторил и се държал нагло, като уверявал почернения баща Иван Иванов, че ще се оправят помежду си, но след това се кротнал. 

Д-р Шишков отхвърли твърденията, че арестантът е бит в полицията след задържането му. “Мъжът не е бит в ареста, нараняванията му не са и стари”, коментира лекарят. Той не е съгласен и с появили се твърдения, че Сапунджиев се е наранил, за да инсценира, че има бели петна в паметта за инцидента.

Старозагорци продължават да недоумяват защо шофьорът е навлязъл в пешеходната зона в час пик, за да прави обратен завой. От вчера ул. “Кольо Ганчев”, от която изскочи на пешеходната зона Георги Сапунджиев, бе преградена с 3 бетонни саксии с цветя.

Трагедията отпуши гражданска енергия в Стара Загора. Покрай възмущението си от безотговорното шофиране на бизнесмена хората коментират оживено и организацията на движение в града. Върви и подписка, инициирана във фейсбук. Вече близо 8000 души са се подписали с настояване да не се допуска нито един автомобил по пешеходната ул. “Цар Симеон Велики”, дори и да няма движение на коли покрай училища и детски градини.

“Подобно искане е крайност, но с Комисията по безопасност на движението към общината ще обсъдим всички предложения за подобряване на транспортната схема, които идват сега”, каза вчера пред “24 часа” кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той отново обясни, че не е възможно да се ограничи достъпът на всички коли до пешеходната зона, тъй като там минават линейки, товарни коли зареждат магазини и кафенета, колите на социални служби имат пропуск за там.

От 2 дни полицейският контрол над зоната е по-строг - проверява се всяка появила се кола. “Разбирам, че да се преграждат улици с бетонни саксии не е европейска практика, но в Европа шофьорите спазват пътните знаци”, коментира още кметът Тодоров. Той смята, че Стара Загора е може би градът с най-много и най-високи “легнали полицаи” - изкуствени препятствия по пътното платно, които ограничават скоростта.

Вчера Живко Тодоров беше пак на мястото на трагедията. Да се срещне с него, дойде старозагорката Диана Енева, майка на 2 момчета и момиченце, също като загиналия Паоло и сестричката му Анжела заченати инвитро след 14 г. чакане.

“Заради общата ни съдба познавам родителите на Паоло. Майката Красимира е психолог и помага на хора като нас чрез неправителствена организация”, припомни Диана. Напоследък се посветила на проблема как хората да бъдат успешни родители.

Обучавала се в американската програма “Трениране на успешни родители” и силно желаела наученото там да предаде на своите съграждани. Държала на т.нар. беззагубен метод - метод, при който при спорове между родители и деца се открива компромисът, с който даден проблем помежду им се решава, без нито една от двете страни да се почувства губеща.