Дончев: БСП опитва да пречупи общините и да ги направи "по-послушни"

Десет кметове и петнадесет депутати вече два месеца чакат за среща с премиера, констатира евродепутатът от ГЕРБ

Предстои да станат два месеца, откакто десет кметове на най-големите общини в България и петнадесет народни представители чакат среща с министър-председателя Пламен Орешарски. Това констатира евродепутатът от ГЕРБ Томислав Дончев днес в парламента, където ръководството на ПП ГЕРБ и нейната парламентарна група разговарят с кметовете на българските общини, издигнати от партията.

"Очевидно никой не иска да ви обърне внимание", добави той.

В момента ситуацията е критична, защото се спират общински проекти за милиони левове, изтъкна Томислав Дончев. Използвайки финансовите корекции като репресивен елемент, правителството се опитва да пречупи общините и да ги направи "по-послушни". Той каза това с уговорката, че "животът нееднократно е показал, че и послушните, и непослушните биват наказани".

"Тези, които се безпокоят, че още нямат корекции - бързам да ви разтревожа, че това е само временна ситуация", предупреди Дончев градоначалниците. "Така че задачата ни е не да си споделяме болките – те са ясни на всички. Събрали сме се в този формат, за да измислим общи действия от страна всички", подчерта той и се обърна към гостите си в парламента: "Считам, че това, което вие ще кажете, е много по-важно от това, което ние с колегите можем да ви кажем".