Жив Музей на розата ще градят в Казанлък

Това ще се случи с финансовата подкрепа от държавата

Единственият жив Музей на розата ще бъде изграден в Казанлък, като строителството и оборудването му ще бъдат финансирани от държавата. Това стана ясно след среща на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и председателя на групата съветници от „Експерти за
Казанлък“ в Общинския съвет Николай Ибушев с министъра на финансите Петър Чобанов.

Срещата е продължение на даденото от премиера Пламен Орешарски пред кмета на община Казанлък Галина Стоянова обещание по време на тяхна среща през месец февруари, а именно Правителството да подкрепи изграждането на нова сграда на единственият в света Музей на розата.

Министър Петър Чобанов е поел ангажимент да бъдат осигурени 1 млн. лева за строителството на сградата в парк „Розариум“ от реализирани икономии по Публичната инвестиционна програма на Правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. По тази програма, която бе в размер на 500 млн. лева, в началото на 2014 г. бяха одобрени за финансиране 392 проекта в различни български общини.

Поетото обещание от министър-председателя Пламен Орешарски, че държавата ще намери средства за нова сграда за музей на националния символ на България - розата, която да бъде изградена в Казанлък, е на път да се материализира. Предпоставка това да се случи много бързо е и пълната готовност на Община Казанлък, която има разработен проект с автор арх. Ивелин Недялков и задвижена процедура за избор на изпълнител на дейностите.

Новият съвременен Музей на розата в Казанлък ще бъде единственият жив музей на царицата на цветята в света. Той ще разполага с автентична дестилерия за розово масло, в която всеки един посетител ще може да види как то се получава. Тук ще бъдат разположени атрактивни малки работилнички, където всеки ще може да си изработи сам сувенир на основата на розата, в специална „Стая на ароматите” ще могат да се дегустират традиционната гюловица, розов ликьор и розово сладко. Музеят ще разполага още с Експоцентър за прожекции и беседи, съвременни фондохранилаща за ценните експонати, мини розова градина, която ще обгражда от всички страни и на различни нива сградата на новия музей. Градината ще има обособени 24 сектора с различни сортове рози.
Специално за малките посетители на музея е предвиден кът с интерактивни занимания. Панорамно кафе на покрива на новата сграда и кафе с лятна градина, са също част от визията на бъдещия единствен в света и модерен Музей на розата.

Архитектурата на сградата е такава, ще че дава възможност да се акцентира чрез отделни елементи и върху влиянието на розовата култура и символика върху фолклорното наследство и съвременните изкуства, на приноса на България за развитието на световната парфюмерийна и козметична индустрия.