Хиляди подкрепиха родителите на децата, жертви на катастрофи

Родителите на загиналите деца едва сдържаха сълзите си, запалвайки по свещичка

Няколко хиляди родители излязоха заедно с децата си на мълчалив протест в подкрепа на родителите на прегазеното 4-годишно момченце Паоло в пешеходната зона на Стара Загора. Протестиращите се организираха в социалните мрежи.

Десетки са майките с колички и родители на пострадали при катастрофи деца на площад "Народно събрание" в София. Проявата е част от мълчаливия поход на живота, който се провежда в много градове на страната като форма на протест срещу убийствата на деца на пътя. Родителите настояват за промяна на нормативната база срещу нарушителите.

Над 100 майки с децата си се събраха пред сградата на общината във Варна, за да подкрепят протеста срещу убийците на пътя и в памет на 4-годишния Паоло. Те поеха на протестно шествие по улиците на града. Майките оставиха пред сградата на Варненския окръжен съд детски играчки, запалиха свещи, в памет на 4-годишния Паоло, оставиха и цветя. Родителите опънаха плакат с надпис "Намали скоростта, не убивай деца!"

Всички деца, които дойдоха с родителите си, се събраха на стълбите пред сградата и извикаха: "Спрете, запазете живота ни!"

В протеста се включиха и родители, чиито деца по същия нелеп начин са загинали на пътя. Те бяха облечени с черни фланелки, на които пише: "Спри, дай живот на друг!"

Всички майки се обединиха около това, че законодателството вече е започнало да се променя в правилна посока, след като има ефективни присъди за убийци на пътя. Според тях, обаче, докато всички заедно не излезем срещу арогантността на пътя и срещу нагли шофьори, които си мислят, че с луксозните си джипове могат да прегазват деца, нищо няма да се промени в държавата.

Участниците в "Мълчаливия поход на живота" в Русе направиха възпоменателна алея, на която положиха цветя, плюшени играчки и запалени свещи. Много майки и бащи с колички и малки дечица, които изразиха своята дълбока съпричастност към болката на родителите, загубили рожбите си заради безумие на пътя.
Повечето от майките споделиха, че винаги пресичат на пешеходните пътеки със свито сърце, тъй като не знаят дали шофьорите ще им дадат път. Родителите на загиналите деца едва сдържаха сълзите си, запалвайки по свещичка.