3-годишните Ема, Лара и Хрисияна поискаха да живеят, минаха похода на мълчанието (СНИМКИ И ВИДЕО)

Пловдивски майки призоваха: Да спасим ДЕЦАТА си!

3-годишните Ема, Лара и Хрисияна бяха сред десетките деца, които излязоха на Мълчалив поход за живота днес в Пловдив. Те, заедно със своите родители, и още над 100 майки и бащи, придружавани от малките си съкровища се включиха в протеста под надслов „Мълчалив поход за живота”, който е провокиран от смъртта на 4-годишния Паоло от Стара Загора.

Шествието тръгна от сградата на БНБ в града, мина през Главната улица и приключи до Централна поща. Там всички поставиха цветя и играчки и запалиха свещички в знак на съпричастност към родителите на 4-годишното момченце, който преди дни бе жестоко прегазено.

Българското знаме бе белязано с черна траурна лента. Пловдивските майки издигнаха и лозунг: „Да спасим децата си”. Някой от тях споделиха, че са потресени от случващото се в страната. През сълзи Десислава – майка на 3-годишните Ема и Лара, каза, че не е спокойна за своите деца. „Тук съм, защото вярвам, че, за да има промяна, трябва да подкрепим тази инициатива”, допълни младата майка. „Всички родители се страхуват за сигурността на децата си. Това, че пуснаха убиецът на Паоло е кощунство. Вижте къде е детето сега, а той си е вкъщи!”, каза за Plovdivutre.bg Дарина Савова – майка на 3-годишната Хрисияна и член на сдружение „Зачатие”.

ИСКАНИЯТА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ДНЕС СА СЛЕДНИТЕ:

1. Незабавни промени в Наказателния кодекс, които да доведат до адекватни наказания за убийците на пътя.

2. По-строги и по-високи санкции за нарушителите на ЗДП

3. Стриктен контрол за спазването на ЗДП от страна на органите на изпълнителната власт;

4. Забрана за напускане на страната от подсъдими лица по обвинения в причиняване на смърт

5. Цялостно обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини, детски площадки, автобусни спирки и поддръжка на зоните за пешеходци от страна на общините

6. Провеждане на кампании, насочени към децата и подрастващите, които да ги учат на отговорност - към тях самите и към околните.

7. Голямото превишение на допустимата скорост и шофирането в нетрезво и дрогирано състояние да се третират като криминално деяние.

Шествия днес има в 20 гада в страната - София, Стара Загора, Варна, Бургас, Разград, Банско, Русе, Благоевград, Габрово, Плевен, Сливен, Пазарджик, Раднево, Перник, Шумен, Ямбол, Велико Търново и други.

Ощв кадри от мълчаливия поход на пловдивчани вижте ТУК!