Уникална керамика от Акве Калиде и остров Св. Иван показват в Ахтопол

Изложбата ще остане в Музея за история на котвата през целия летен сезон, а достъпът до нея е напълно безплатен

В Музея за историята на котвата в Ахтопол беше открита изложбата на РИМ-Бургас „Средновековна керамика от колекцията на Регионален исторически музей – Бургас“. Събитието е част от програмата на организираната от сдружение „Черноморска Странджа“ кръгла маса „Успешни модели за опазване и социализиране на културното наследство“.

Основна цел на срещата е разглеждането на проблемите на опазването, съхранението и популяризирането на културно-историческото наследство, както и съдействието за създаване на условия за развитие на културния живот, историята, археологията и културния туризъм в района на Странджа с крайбрежната ивица и шелф.

Гостуващата изложба на РИМ-Бургас е съставена от образци на сграфито керамика от Южното Черноморие – Несебър, Русокастро, о-в Св.Иван, Созопол, Акве Калиде – находки, намерени при археологически проучвания на РИМ-Бургас. Представени са образци на Византийската сграфито керамика от 12 - 14 век, както и една колекция на сграфито керамика от 15 – 17 век в типичната за времето си цветова палитра и характерната глазура.

Самото изкуство на сграфито керамиката е широко разпространено във Византия през 12, 13 и 14 век и продължава съществуването си чак до самия 18 век. Неговият първообразът идва във Византия от земите на днешна Азия и по-точно от Персия.

Изложбата ще остане в Музея за история на котвата през целия летен сезон, а достъпът до нея ще бъде напълно безплатен. В Бургас изложбата на средновековна сграфито керамика ще може да бъде видяна най-вероятно догодина, когато тя ще се представи като самостоятелна колекция.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен