По-унизителен акт от замразяването на „Южен поток“ няма в съвременната ни история

Eдинствената цел на управляващите е да се задържат колкото се може по-дълго на власт

По-унизителен акт от замразяването на проекта „Южен поток“ няма в съвременната история на България. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ народният представител от ГЕРБ Димитър Главчев. По думите му, ГЕРБ многократно са алармирали, че има нарушения на европейското законодателство, на което никой не е обръщал внимание.

Според депутата, би било най-естествено управляващите да се вслушат в предупрежденията, които получават и от българска страна, включително и от ГЕРБ, и от страна на Европейската комисия (ЕК), и да вземат необходимите мерки.

„Никой обаче не си е представял, че министър-председателят Пламен Орешарски може да стигне до там да съобщи решението за замразяване на проекта пред представители на американския Сенат“, коментира Главчев. Той допълни, че тези действия на правителството са в разрез с всякакви търговски практики и с дипломацията.

Той беше категоричен, че не е ясно до какво може да доведе продължаването на мандата на сегашното правителство.

„Всеки ден получаваме нови и нови потвърждения в тази посока. В присъствието на сенатори от чужда държава, която не е страна по договора, да обявиш замразяване на проект, който е сключен с друга страна, е абсурдно. Правителството трябва да си подаде оставката възможно най-скоро, за да се прекрати с тази предсмъртна агония“, коментира Димитър Главчев. Според него, единствената цел на управляващите е да се задържат колкото се може по-дълго на власт.
Депутатът заяви още, че разправии между сериозни политически партии като БСП и ДПС влияят зле на политическата среда и на отношението на избирателите към политиците въобще. Той уточни, че в момента не водят разговори с нито една парламентарно представена партия, а с извън парламентарните партии са водили разговори единствено по темата „Южен поток“ и те са били публични. Ако ГЕРБ води разговори, обществото ще знае за тях, категоричен беше Димитър Главчев.